Repris på pridesuccén i augusti

Nu är det spikat: förra årets pridesuccé följs upp med en ny parad den 31 augusti. Planeringen har precis börjat, och gänget bakom regnbågsfesten är taggade.

Foto:

Övrigt2019-03-06 13:38

I september gick Gnestaborna man ur huse för att delta i ortens första prideparad någonsin, och redan under hösten flaggades det för en repris i år. Nu har föreningen Gnesta pride spikat ett datum för festen.

– Vi har inte kommit så långt med planeringen, men tanken just nu är att det blir lite annorlunda i år, berättar Matilda Karlsson Hjorth, som rattar paraden tillsammans med Veronica Jäderlund och sin mamma Ida Karlsson Hjorth.

Planen är att sprida ut föreläsningar och musikarrangemang under veckan innan paraden, i stället för att ha allt samma dag. Dels för att hinna med allt, och dels för att så många som möjligt ska kunna gå med i paraden.

– Det brann ju i Gnesta samma dag också, vi hoppas att det inte ska hända igen, säger 15-åriga Matilda Karlsson Hjorth som fick priset årets eldsjäl i december.

Även i Katrineholm var det ungdomar som drog i gång en prideparad för några år sedan. Klimataktivisten Greta Thunberg är en annan person som tagit stort ansvar trots sin unga ålder. Men att unga tar mer plats kring tunga samhällsfrågor ser Matilda Karlsson Hjorth som naturligt.

– Jag tycker att det är bra att unga tar initiativ. Det är ju vi som ska leva i den framtid som skapas nu.

Varför behövs pride?

– Man ska inte behöva kämpa för att andra ska tycka att det är okej att vara den man är. Det finns väldigt mycket rädsla för allt möjligt på den här planeten, bland annat en rädsla för personer som är annorlunda eller inte följer strömmen. Jag vet inte varför folk är rädda, det borde de inte vara, säger Matilda Karlsson Hjorth.

Pride

Priderörelsen föddes på 60-talet i New York, som en protest mot trakasserier av homosexuella och transpersoner. I dag finns årliga festivaler runtom i världen, på olika datum.

Pride (engelska för stolthet) syftar på att alla ska få vara den de är, oavsett kön eller sexuell läggning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om