Rescue Rekarne kan bli nya båtens namn

Stora donationer möjliggör ett båtköp för sjöräddningssällskapet i Strängnäs. Mest har Sparbanksstiftelsen Rekarne bidragit med – och får därmed namnge och utse en gudmor åt båten, inför vårens dop.

När insamlingen startade lånade sjöräddarna i Strängnäs in en sådan båt som sällskapet nu har kunnat köpa, tack vare donationer. Då, i somras, bjöd stationsansvariga Lars Tysklind kommunalrådet Jacob Högfeldt (M) på en åktur.

När insamlingen startade lånade sjöräddarna i Strängnäs in en sådan båt som sällskapet nu har kunnat köpa, tack vare donationer. Då, i somras, bjöd stationsansvariga Lars Tysklind kommunalrådet Jacob Högfeldt (M) på en åktur.

Foto:

Övrigt2018-11-30 11:01

En snabb och smidig räddningsbåt av så kallad Gunnel Larson-klass byggs just nu åt Strängnäs sjöräddningssällskap. Insamlingen som startade i somras är i hamn, och tack vare generösa gåvor från organisationer och privatpersoner har köpet kunna genomföras.

Den största donationen – 1,5 miljoner kronor – står Sparbanksstiftelsen Rekarne för.

– Enligt våra stadgar ska avkastningen på vårt aktiekapital göra samhällsnytta i Strängnäs och Eskilstuna, vi ska ge tillbaka till verksamheter och befolkningen i kommunerna som banken verkar i. Att ge pengar till sjöräddningen och deras verksamhet stämmer till 100 procent med det och känns helt rätt, säger Christina Wetterberg, verkställande tjänsteman inom stiftelsen, och berättar att beslutet i styrelsen var enhälligt.

Lokala båtklubbar och föreningar i Strängnäs kommun har bidragit med mindre summor. För att inte glömma någon, nämner stationsansvariga Lars Tysklind inte någon vid namn.

– Beloppet som blev kvar för att vi skulle nå upp till de 2,5 miljoner kronorna som behövdes är täckt av ett testamente. Det är ett testamente som inte är riktat till någon särskild station utan till sällskapet. Gåvogivaren har önskat att få vara anonym, men det är ju inte vem som helst som snyter fram nästan en miljon kronor, säger Lars Tysklind.

Det är den största donatorn som får namnge båten.

– Jag skulle satsa min peng på att båtens namn blir något i närheten av stiftelsens namn, men donatorn har väldigt fria händer. Vårt veto träder bara in om namnet är oetiskt på något sätt, säger Lars Tysklind.

Framåt april–maj ska det hållas en dopceremoni i Västerviken.

– Det blir fina flaggor och doningar, men inget champagnedop. Vi krossar inte flaskor på sjöräddningsbåtar, utan i stället är vår tradition att båtens gudmor överräcker en blomma till båten. Gudmor är också något som donatorn utser, så nu har sparbanksstiftelsen ungefär ett halvår på sig att fundera på vem det ska vara och vad båten ska heta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!