Restaurangägare i Eskilstuna inför rätta – misstänks ha anordnat illegalt spel

En restaurangägare i Eskilstuna misstänks ha tjänat stora summor pengar på illegalt spel. Vid ett tillslag hösten 2016 beslagtog polisen flera datorer avsedda för spel. Nu tas målet upp i tingsrätten.– Utifrån den förundersökning som gjorts finns det skäl till en fällande dom, säger åklagaren Åsa Kullgren.

Det här blir andra gången som restaurangägaren ställs inför rätta för brott mot lotterilagen. Förra gången friades han.

Det här blir andra gången som restaurangägaren ställs inför rätta för brott mot lotterilagen. Förra gången friades han.

Foto: Lisa Hölne (arkivbild)

Övrigt2018-05-03 18:30

Det var för knappt två år sedan, i november 2016, som polisen och Lotteriinspektionen slog till mot flera näringsidkare i Eskilstuna. Totalt beslagtogs spelutrustning på fyra olika platser i Eskilstuna.

Målet som tas upp i tingsrätten under torsdagen rör en av dessa näringsidkare, en restaurangägare. Han står åtalad för brott mot lotterilagen, eftersom han enligt åklagaren "olovligen [har] anordnat lotteri i form av spel på elektronisk utrustning i förvärvssyfte".

Enligt polisens utredning har det misstänkt illegala spelet gått till på så vis att spelarna har betalat pengar till restaurangägaren, och sedan fått motsvarande belopp insatt på ett speciellt spelkonto. Med det kontot har de kunnat spela olika casinospel på datorerna i lokalen. Vinster har hämtats ut kontant i kassan.

Det ska även ha förekommit spel på kredit, enligt utredningen. Polisen har hittat ett flertal skuldsedlar. I databasen över registrerade spelare fanns enligt Lotteriinspektionen 189 namn vid tiden för tillslaget.

Den påstådda brottstiden är förhållandevis kort. Från 27 september 2016 fram tills dagen då tillslaget gjordes, 30 november samma år. Under den tiden har restaurangägaren tjänat en bra bit över 80 000 kronor på det misstänkt illegala spelet, enligt ett avräkningskvitto som ingår i bevisningen.

Lotteriinspektionen tror att spelverksamheten har omsatt betydligt större belopp än så, och pågått även tidigare. Åtalet omfattar dock endast de dryga två månaderna hösten 2016 eftersom preskriptionstiden för brott mot lotterilagen är två år.

Restaurangägaren själv nekar till brott. Enligt honom är det vanliga datorer han har haft i lokalen, där gästerna har spelat med egna spelkonton. Pengarna som betalats i kassan har enbart varit för surf, menar han.

– Det är samma som att de har en dator hemma, har han hävdat i polisförhör.

Mannen har tidigare stått åtalad för samma typ av misstänkt brottslighet, men frikänts. I den domen, som meddelades i december 2011, uppgav tingsrätten i Eskilstuna att de spelmaskiner som då fanns på restaurangen kunde sägas tillhöra ett utländskt bolag med tillstånd i sitt land, och att utgången av spelen hade avgjorts på servrar som inte rent fysiskt stod i Sverige. Restaurangägaren ansågs därför inte ha varit organisatör på ett sådant sätt att han brutit mot den svenska lotterilagen.

Andra tingsrätter har dock kommit till andra slutsatser i jämförbara mål. Nyligen fällde exempelvis Göteborgs tingsrätt en restaurangägare i Mölndal för just brott mot lotterilagen, efter att han hade haft maskiner från samma bolag som restaurangägaren i Eskilstuna. Något som utmärker det målet är att även en företrädare för leverantören åtalades och fälldes.

Nu återstår att se hur Eskilstuna tingsrätt ställer sig till bevisningen i det här fallet. Åklagaren i målet, Åsa Kullgren, anser att är den tillräcklig trots att det enbart är restaurangägaren som åtalas.

– Utifrån den förundersökning som gjorts finns det skäl till en fällande dom, säger hon.

Mer än så vill hon inte säga i nuläget.

– Jag vill låta förhandlingen hållas först, sedan kan jag kommentera.

Brott mot lotterilagen

Det kan i princip sägas vara olagligt att utan tillstånd anordna lotteri i Sverige i förvärvssyfte, alltså för att själv tjäna pengar på det. Till lotteri räknas inte bara egentliga lotterier utan även sådant som vadhållning, kortspel och automatspel. Den som döms för brott mot lotterilagen straffas oftast med dagsböter, men kan dömas till fängelse i högst sex månader. Räknas brottet som grovt kan personen dömas till två års fängelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!