RFSU vilseleder om EU-kandidater

Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, har presterat ett stycke riktigt fördummande opinionsbildning. De svenska EU-kandidaterna har fått svara på ett antal frågor om aborter, sexualundervisning, preventivmedel och sexuellt likaberättigande. RFSU har värderat svaren och gett väljarna sin valrekommendation.
Av Alex Voronov.

Övrigt2009-05-27 20:34

Vänsterpartisterna Mikael Gustafsson, Mussie Ephrem, Berivan Öngögur visar sig enligt organisationen ha störst engagemang för frågorna. Andra kandidater får hårdare dom: ”Den som tycker att det är viktigt att EU-parlamentarikerna driver frågor om tillgång till säkra aborter, hbt-rättigheter och andra sexuella rättigheter ska inte rösta på kristdemokraterna Tuve Skånberg, Sofia Modigh och Gudrun Brundegård eller moderaternas Birgitta Lindberg och Gunnar Hökmark, centerns Johan Örjes eller folkpartisten Anders Ekberg.”

Slutsatsen är felaktig eftersom enkätfrågorna ger stort utrymme för tolkningar. Det som RFSU ser som bristande engagemang eller fel åsikt hos kandidaten kan i själva verket vara något helt annat.

Anders Ekberg förklarar det i ett brev publicerat på Aftonbladets (som i en ledare har ryggdunkat RFSU) ledarblogg. Han påpekar att han i sak tycker som RFSU men skriver också att vissa av frågorna bör avgöras närmare medborgarna, inte minst för att Sverige ska slippa kompromissa med konservativa länder som Polen och Irland.

Ekberg har helt rätt. Ta exempelvis den här frågan till kandidaterna: ”Bör möjligheten att få tillgång till säkra och lagliga aborter drivas som en mänsklig rättighet inom EU?” Det är oklart vad RFSU är ute efter. Vad betyder drivas inom EU? Handlar det om opinionsbildning eller efterlyses gemensam abortlagstiftning i EU?

Eller ta en fråga där Ekberg svarade som RFSU önskade men där de kristdemokratiska kandidaterna intog alla möjliga ståndpunkter: ”Tycker du att ett samkönat äktenskap som är ingått i Sverige, även ska gälla i andra länder inom EU?”

Här kan man svara utifrån vad man anser vore önskvärt i just det här fallet. Men det går också att vidga perspektivet. Ska varje EU-land erkänna äktenskap som ingås i ett annat EU-land, oavsett det landets äktenskapslagstiftning i-dag och i framtiden vad gäller exempelvis åldersgränser?

Visst kunde kandidaterna strunta i att reflektera för att i stället bara kryssa ja på allt och sedan lova att prioritera alla dessa frågor i parlamentet. Det vore inte särskilt hederligt men betyget från RFSU hade blivit högt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om