Ridsporten tog plats mitt i city

Den som vill rida eller umgås med hästar hänvisas till stall och ridanläggningar på landsbygden utanför stadskärnorna. Men för 120 år sedan var det annorlunda. Då byggdes ett stort och påkostat ridhus mitt i centrala Eskilstuna.

Mellan 1917 och 1958 användes ridhuset som utställningshall för Gustaf Widéns Maskinaffär. Läktaren utökades för att förrådsytorna skulle bli större.

Mellan 1917 och 1958 användes ridhuset som utställningshall för Gustaf Widéns Maskinaffär. Läktaren utökades för att förrådsytorna skulle bli större.

Foto: Teddy Aarni, Eskilstuna stadsmuseum

Övrigt2017-09-02 11:15

Det finns flera namn på gator och platser i Eskilstuna som påminner om tidigare verksamheter i staden, till exempel Klostergatan, Slottsgatan och Tegelbruksgatan.

Ridhusplan, den lilla parkeringsplatsen bakom polishuset, är ett annat.

Eskilstuna Ridhusaktiebolag bildades år 1890. Bland aktieägarna fanns många både då och av eftervärlden kända fabrikörer, såsom Theofron Munktell, August Ståhlberg, E V Beronius och O Svengren. Med ett ridhus skulle såväl aktieägarna själva som deras familjemedlemmar få möjlighet att utöva ridsport under alla årstider.

Redan den 3 februari samma år fanns ritningar klara för ”Ridhus i Eskilstuna å tomt no 128”. Dåtidens tomt nummer 128 låg på Careliigatans östra sida, där Ridhusgatan idag leder in till Ridhusplan. Byggnaden mätte 21 x 31 meter, var 6 meter hög vid takfoten och cirka 10 meter vid taknocken. Själva ridbanan var byggd som en 15 x 31 meter stor hall. I ett sidoskepp fanns stall samt ”garderob med afklädning” och materielrum.

Den 21 meter breda gavelfasaden mot Careliigatan var utformad som en symmetrisk entréfasad i hela husets bredd, och dolde på så sätt den lägre stallängan. Två portar ledde in till en vestibul och sedan vidare in i ridhuset. I vestibulen fanns trappor upp till åskådarläktaren som löpte längs fasaden mot Careliigatan.

Ridhuset var helt byggt i trä. Fasaderna hade en för en enkel träbyggnad mycket artikulerad utformning. Fem av gatufasadens partier var klädda med stora kryss med en rektangel i dess mitt, och gav intryck av portar. Under fönstren i den övre våningen fanns figursågad träpanel av en typ som ofta kan ses på balkonger och räcken. Till byggnadens speciella karaktär bidrog också de stora taksprången som gav ett lätt orientaliskt intryck.

Men ridhuset användes även för andra ändamål. Eskilstuna Gymnastik- och Atletklubb hyrde in sig under åren 1893-1910. Klubben utövade främst gymnastik och kraftsport av olika slag. 1908 hölls SM i brottning i ridhuslokalen. Två år senare blev klubben på oklara grunder uppsagd som hyresgäst, för att året därpå, 1911, flytta in i sin egen Idrottsbyggnad vid Ruddammsgatan.

Cirkussällskap var återkommande gäster i ridhuset, men hur många som har uppträtt i Eskilstuna Ridhus genom åren, är det ingen som vet. En turnerande cirkus som ska ha uppträtt i ridhuset var Cirkus Madigan med Elviras styvfar som cirkusdirektör.

Ridhuset fungerade också som samlingslokal för basarer och auktioner och kom dessutom att inhysa stadens första biograf. Samtidigt kom huset att i allt mindre grad användas för ridövningar.

Omkring 1917 flyttade Gustaf Widéns Maskinaffär in i lokalerna. Genom ett uppköp av samtliga aktier i Eskilstuna Ridhusaktiebolag hade Gustaf Widén blivit ensam ägare till lokalerna, som nu användes som utställningshall för bland annat jordbruksmaskiner. I slutet av 1920-talet utökades läktaren för att förrådsytorna skulle bli större.

Den 3 december 1937, 20 år efter det att ridsporten lämnat ridhuset, ändrades bolagets namn från Eskilstuna Ridhusaktiebolag till Aktiebolaget Vipan, som är namnet på kvarteret där ridhuset låg. År 1958, det vill säga ytterligare 20 år senare, hade Widéns verksamhet blivit trångbodd i det slitna ridhuset och flyttade till andra lokaler.

I juni 1958 förvärvade byggmästare Göte Eriksson tomten nummer 7 i kvarteret Vipan, som tomt no 128 numera heter, av Allan Widén, Gustaf Widéns son och efterträdare. I november samma år kunde Anticimex, på uppdrag av Göte Eriksson, ”efter grundlig undersökning” konstatera att ”mindre angrepp av husbock förekommer i gamla ridhuset”. Göte Eriksson ansökte om rivning av ridhuset, vilket byggnadsnämnden beviljade med hänvisning till husbocken. På platsen uppförde Göte Eriksson det sex våningar höga affärs- och bostadshus som står där idag.

1890 ledde intresset för ridsport ledde fram till att Eskilstuna Ridhusaktiebolag bildades och ridhuset byggdes. Om intresset var stort då, är det inget mot vad det är idag. Ridning har blivit Sveriges näst största ungdomsidrott. Bara fotbollen är större. Nu finns det 125 000 motions- och lektionsryttare i landet. Av dem är 90 procent kvinnor.

Idag finns flera ridhus i Eskilstuna kommun. Vid ryttartävlingar är parkeringsplatserna fulla av hästvagnar för tillresta ekipage. Även 1890, när det gamla ridhuset vid Ridhusplan byggdes, var häst och vagn en vanlig syn på stadens gator, men då med den för hästen väsentliga skillnaden att det var den som drog vagnen, och inte som idag, då hästen står i vagnen och åker med.

Husen som försvann del VII

I en serie artiklar berättar Bengt Strandberg, arkitekt och frilansskribent, om viktiga och mytomspunna byggnader i Eskilstuna som inte längre finns.

I del VII berättar vi om Ridhuset i centrala Eskilstuna från 1890.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!