Rörelsehindrade Ahmed Ali får inget p-tillstånd – är för frisk

Muskelsjuka Ahmed Ali i Eskilstuna nekas parkeringstillstånd för rörelsehindrade trots att hans elrullstol kräver en större bil och därmed en bredare parkering. Kommunen menar att han är frisk nog att ta hand om sig själv i väntan på en chaufför.

Foto:

Övrigt2018-01-11 06:03

År 2007 stod Ahmed Ali upp på egen hand för sista gången. Den i dag 38-åriga Hållstabon lider av en ärftlig muskelsjukdom som gör att musklerna förtvinar och han har förlorat förmågan att gå och stå. Det är bara huvudet, underarmarna och händerna som Ahmed Ali fortfarande kan kontrollera. För att ta sig fram använder han en elrullstol och vill han förflytta sig längre krävs ett fordon som rymmer hans hjälpmedel.

Tidigare hade Ahmed Ali färdtjänst, men det fungerade inte bra, enligt honom.

‒Den var ofta sen och en gång hände en allvarlig olycka, berättar Ahmed Ali.

Det var 2015. Enligt Ahmed Ali hade han inte spänts fast ordentligt och i en för häftig sväng välte elrullstolen så att Ahmed skadade sig illa.

‒Jag fick operera höften och ligga på sjukhus i sju dagar, säger han.

Sedan den dagen åker inte Ahmed Ali med färdtjänsten. För att behålla friheten i vardagen köpte han i stället en minibuss, stor nog att rymma elrullstolen.

‒Det handlar om att jag vill kunna åka ner på stan och gå på kafé. Eller om jag vill åka på tivoli med mina barn, säger han.

Jag har ju en sjukdom som gör musklerna svaga. Jag kan inte vara utan hjälp mer än några minuter.

Ahmed Ali, 38

Ahmed Ali kan inte köra själv utan hans fru får agera chaufför vid bland annat besök på Mälarsjukhuset. Problemet är bara att bilen är för bred för vanliga parkeringsplatser.

‒Den får inte plats i parkeringshuset där. Så då får min fru släppa av mig vid entrén och sedan åka till Sveaplan för att parkera.

Ahmed Ali har ansökt hos kommunen om att få ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade, som passagerare, så att han får rätt att nyttja anpassade parkeringar vid sjukhuset, på stan och i övriga livet. Men enligt kommunen har Ahmed Ali inte rätt till det.

I kommunens beslut står det att Ahmed Ali uppfyller Transportstyrelsens krav när det gäller parkeringstillstånd för rörelsehindrade när det gäller hans rörelseförmåga, med hänvisning till bland annat läkarintyg. Att han inte kan gå gör alltså att han har rätt till parkeringstillstånd. Men när det gäller att få ett tillstånd som passagerare så finns ytterligare ett krav. Då krävs även att den sökande har ett så betydande tillsynsbehov att sökande inte kan lämnas ensam ens för en kortare stund, enligt Transportstyrelsens föreskrifter. Personen ska inte kunna förflytta sig på egen hand, kommunicera eller kunna värja sig mot fara, vilket kommunen alltså anser att Ahmed Ali kan. Han själv håller inte med.

‒ Jag har ju en sjukdom som gör musklerna svaga. Jag kan inte vara utan hjälp mer än några minuter. Jag kan inte plocka upp något jag tappar, jag kan fastna och ramlar jag så kommer jag inte upp, säger Ahmed Ali.

Även läkaren anser att Ahmed Ali inte kan lämnas ensam medan föraren parkerar fordonet, men kommunens handläggare har alltså gjort en annan bedömning. Ahmed Ali har inte överklagat beslutet, för han tror inte att det skulle göra någon skillnad.

‒Det skulle bara bli samma resultat, säger han och fortsätter:

‒Jag kräver inga stora saker, jag vill bara ha ett parkeringstillstånd.

Kommunen: "Man ska absolut överklaga om man inte är nöjd med beslutet"

Enligt beslutet från Eskilstuna kommun har Ahmed Ali så betydande svårigheter att gå att han uppfyller kraven för att få parkeringstillstånd för rörelsehindrade när det gäller gångförmågan. Men enligt kommunen har han inte så stort tillsynsbehov att han inte kan bli avsläppt och lämnas ensam medan föraren parkerar bilen.

Under 2017 ansökte 297 personer om parkeringstillstånd för rörelsehindrade hos Eskilstuna kommun. 261 av ansökningarna beviljades medan 36 fick avslag. Enligt kommunen är det fler som får avslag som passagerare än som förare. Detta för att det inte "räcker" med att den som söker i egenskap av passagerare inte kan gå, utan det krävs också så stort tillsynsbehov att den sökande inte kan lämnas ensam ens en kortare stund utan uppsikt.

Ett läkarintyg ger per automatik inte rätt till ett parkeringstillstånd

Anna Bergfors Fall, chef för trafikavdelningen vid Eskilstuna kommun

Det gör i sin tur att personer med rörelsehinder som tidigare haft parkeringstillstånd som förare kan få avslag när de inte längre kan köra bilen själva utan söker p-tillstånd som passagerare.

Kommunen gör sin bedömning om parkeringstillstånd bland annat utifrån uppgifter från läkare.

‒Läkarutlåtande är en del av de uppgifter vi tar ställning till i den utredning vi gör men vi tittar även på andra aspekter. Vi ifrågasätter inte vad läkaren säger, men ett läkarintyg ger per automatik inte rätt till ett parkeringstillstånd, säger Anna Bergfors Fall, avdelningschef för Eskilstuna kommuns trafikavdelning.

Hon kan inte uttala sig i det enskilda ärendet, men säger att det generellt är så att om det framkommer att den sökande kan sitta och vänta vid exempelvis Mälarsjukhuset medan föraren parkerar bilen, har personen inte rätt till ett parkeringstillstånd enligt Transportstyrelsens regler. Enligt kommunen är inte heller behovet av en bredare parkeringsplats skäl som berättigar till parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Kommunen tar inte heller hänsyn till att den sökande, som i Ahmed Alis fall, har köpt en egen bil till sig och sin elrullstol för att inte behöva utnyttja färdtjänst.

‒Det perspektivet beaktas inte utan vi ser bara till hjälpbehovet, säger Anna Bergfors Fall.

Anna Bergfors Fall uppmanar alla som är missnöjda med kommunens beslut att överklaga det till länsstyrelsen.

‒Man ska absolut överklaga om man inte är nöjd med beslutet. På så sätt kan det göras en ny prövning om bedömningen vi gjort är rätt eller fel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!