Rue tänker på kön och identitet

Att vara könsneutral, varken hon eller han, kan vara svårt. Rue Lindkvist i Katrineholm tänker mycket på kön och könsidentitet och konstaterar att alla vill höra hemma någonstans.

Rue Lindkvist tänker mycket på kön och könsidentitet. Att stiga ur den traditionella uppdelningen man-kvinna är inte så lätt.

Rue Lindkvist tänker mycket på kön och könsidentitet. Att stiga ur den traditionella uppdelningen man-kvinna är inte så lätt.

Foto: Privat

Övrigt2018-05-03 05:15

– För mig är kön och sexualitet så rörligt. Det kan variera över tid, jag tror inte att man är satt att vara på ett sätt hela sitt liv. Det gäller inte alla, men så är det för mig, säger Rue Lindkvist.

Hen är engagerad i Vänsterpartiet i Katrineholm och funderar mycket i termer av kön och könsidentitet.

– Jag är född 1977. Då var man antingen man eller kvinna, pojke eller flicka. När jag kom i kontakt med de könsöverskridande orden fick fenomenet att jag aldrig kände mig som en av tjejerna eller som en av killarna ett namn, säger Rue Lindkvist.

Mer tillåtet kändes överskridandet när Rue Lindkvist kom i kontakt med feminismen.

– När jag hittade feminismen kände jag att man inte alltid måste följa könsstereotypen. Jag förstod att det finns plats för mig med.

Om man inte känner att man tillhör någon grupp känner man sig utanför. Det är viktigt att höra till någonstans, tror Rue Lindkvist.

Rue Lindkvist talar om begreppet "gender queer" och icke-binär. Det betyder att man inte finns inom någon av binärerna man-kvinna, eller att det varierar, men det har ingenting med sexuell läggning att göra, som många kanske tror. Rue Lindkvist tycker om ordet "hen", men är medveten om att ordet provocerar en del.

– Jag föredrar ordet "hen". Det är neutralt, som att säga "personen där borta". Men säger man "hen där borta" blir folk arga. Jag tror det beror på att det är känsligt med kön. Man förknippar sig så mycket med att vara man eller kvinna.

Samhället i stort har gått mot mer förståelse och acceptans: att det kan finnas fler sätt att vara på, fler sätt att identifiera sitt kön, tycker Rue Lindkvist.

Ett begrepp som ibland används är "könsdysfori".

– Ofta innebär det obehag när det gäller kroppen, att man inte tycker att den stämmer med hur man tycker att den borde vara. Jag kan få det när folk ser mig och tolkar mig på sitt sätt. Jag vill vara könlös, något som skrämmer många extra mycket.

Men att vara könlös är heller inte så lätt.

– Det som ses som neutralt är byxor, skjorta. Inte kjol och klänning. Eftersom jag är tilldelad könet "flicka" är det svårare att ha sådana attribut på mig. Hade jag fötts med mer maskulin kropp hade jag lättare kunnat leka med smink och sådant, säger Rue Lindkvist.

Termer

Ickebinär kan den person kalla sig som identifierar sig som mellan eller bortom kvinna–man-uppdelningen av kön.

Könsdysfori betyder att man lider av, eller upplever hinder i sin vardag på grund av, att ens könsidentitet inte stämmer överens med det kön man blev tilldelad vid födseln.

Källa: transformering.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om