‒Konstprojektet är deltagarbaserat med känsla för platsen man jobbar med, säger konstnären Mathieu Vrijman och blickar bort mot Vilstabacken.
Elever från närliggande Skjulstaskolan i årskurs fyra och fem är involverade i projektet. De har fått i uppdrag att granska omgivningen, som ska föreställa sig helt ny för dem, och sedan spegla det bildligt och konstnärligt, bland annat genom teckningar och figurer i lera.
‒Vi har använt ett helt nytt sätt att jobba på och det har visat sig vara mycket bra, konstaterar den andra konstnären i projektet, Malin Lindmark Vrijman och fortsätter:
‒Det har varit väldigt lätt att jobba med barnen som haft så mycket energi.
Sofi Lindahl jobbar som kommunikatör på Eskilstuna konstmuseum. Hon arbetar bland annat med Eskilstuna kommuns satsning Konst + friluftsliv = sant. Det här är det andra projektet i den satsningen, det första var målningen av slalomklubbens stuga nedanför Vilstabacken.
‒Eleverna från Skjulstaskolan är här och upptäcker Vilsta som utomjordingar. De har bland annat fotograferat med Ipads och tagit upp dofter och känslor i omgivningen, säger Sofi Lindahl.
Den 23 och 24 maj ska konstnärerna presentera sitt förslag på det blivande konstverket för eleverna på Skjulstaskolan.
‒Vi har en fantastisk idé! Vi ska börja med att göra en 3D-modell i miniformat, planen är att det ska bli ett rymdskepp gjort av ek, säger Mathieu Vrijman och Malin Lindmark Vrijman fortsätter:
‒Det här ska ge ett så litet fotavtryck som möjligt på miljön, därför är tanken att vi använder trä som material. Vi har även idéer på att plantera ekar här också. Barnens resultat kommer att ses som en del av konstverket, tanken är att de syns i informationspanelen inne i rymdskeppet.
Ut från Raststugan i Vilsta kommer sju elever från Skjulstaskolan knallande. De har agerat rymdvarelser och ger nu sin syn på Vilsta.
‒Vi har fått gå omkring och undersöka grejer. Vi har kollat om saker är farliga för rymdvarelser, jag har klappat en häst och det var inte så farligt, konstaterar Tamam Ahmed, 11 år, från Skjulstaskolan.
‒När vi var uppe i skogen hittade vi en klätterställning, den måste vara för apor, konstaterar Maya Zahed och skiner i kapp med solen.