‒De har lärt sig att det funkar bra, säger han.
Han är före detta sörmlänning och statsvetare på Linköpings universitet och har under några år studerat minoritetsstyren och blocköverskridande styren i Sveriges kommuner. Att riva muren mellan partierna har bland annat gjort det möjligt att hålla SD utanför. Men även om partiets betydelse skulle minska, skulle kommunerna fortsätta samarbeta över de traditionella gränserna, tror Johan Wänström.
Han studie visar att blocköverskridande styren fungerar bättre än vad många hade befarat. Kommunerna är själva nöjda och mycket tyder på att partierna bjuder till lite mer när de vet att de är utbytbara som partner. Dessutom visar resultaten att de konstellationer där M och S styr tillsammans är de som oftast överlever mer än en mandatperiod.
‒Många frågor är lätta att komma överens om. Jag tror att vi kommer se fler samarbeten, inte bara M och S. Jag tror också att vi kommer se mer av lösningar där partierna väljer koalitionspartner baserat på hur de tror att det kommer att funka. Mindre, jobbiga partier som trilskas mycket kan väljas bort.
Inte heller på riksnivå tror Johan Wänström att ett samarbete mellan S och M är uteslutet, men på längre sikt, inte efter valet 2018.
‒Jag tror inte partiorganisationerna är helt redo för det. Man hanterar andra frågor på riksnivå än på lokal nivå. Det blir mer reella skillnader mellan partierna och det handlar om mycket pengar. Det står i vägen för samarbete.
En konsekvens av att det på många lokala håll inte längre finns två utpräglade block är att väljarna kan känna sig lite vilsna, då oppositionspartierna inte är lika tydliga och de inte längre ser två tydliga motståndare i politiken. Däremot kan väljarna få lite draghjälp av den mer tydliga konflikten mellan höger och vänster på riksnivå, tror Johan Wänström.
‒Det finns en stark korrelation mellan att det man röstar på i riksdagen, röstar man också på i kommunvalet.
När det gäller riksdagsvalet är det svårt att sia om slutresultatet, fortsätter han.
‒När rösterna är räknade efter valet är det osannolikt att vare sig alliansen, de rödgröna, eller SD har egen majoritet. Alliansen vill fälla Stefan Löfvens rödgröna styre, men det är inte tydligt hur de själva är beredda att ta över, samtidigt som SD fortfarande har en ställning som vågmästare. De som inte vill samarbeta med SD föreslår en mittenregering där båda sidor om blockgränsen ingår, sammanfattar Johan Wänström.