Såväl de borgerliga partierna som Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet sa innan valet i Flen att de inte ville samarbeta med Sverigedemokraterna. Det är därför ganska osannlikt att något eller några av de partierna är beredda att sätta sig i en koalition med Sverigedemokraterna.
Om styret i Flen ska få majoritet i kommunfullmäktige återstår då bara att en koalition bildas med Socialdemokraterna och ett antal andra partier för att få majoritet. Sittande kommunalråd Anders Berglöv (S) verkar veta vilka partier han helst vill styra med.
– Vi arbetar nu utifrån en modell där vi diskuterar med majoriteten. Men vi behöver en vecka innan något är klart, säger Anders Berglöv.
Är det förstahandsvalet för Socialdemokraterna att fortsätta styra med den sittande majoriteten, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet?
– Jag arbetar nu kring det förslaget men det får vara en process. Jag börjar prata med gruppledarna i majoriteten. Jag ser det som ett ansvar som företrädare för det största partiet. Det är naturligt at fortsätta här. Självklart skulle jag aldrig avrätta en majoritet utan ett samtal.
Anders Berglöv säger vidare att det är svårt att styra i Flen utan att göra det blocköverskridande.
– Nu har vi en majoritet som är blocköverskridande som har fungerat.
Samtidigt backar både Centerpartiet och Miljöpartiet.
Spelar det inte in för en majoritetsbildning att dessa partier har fått lägre förtroende av väljarna än tidigare?
– Det kan det göra. Men det är upp till de partierna att fundera på. Varje parti måste göra sin analys. Men har vi en blocköverskridande majoritet måste vi pröva den först innan vi laborerar med annat, säger Anders Berglöv.
Centerpartiet tappade två av sina mandat.
Varför tror du att ni backar i Flen när ni går framåt på riksplan?
– Jag tror att det dels beror på att vi i förra valet gjorde ett kanonval, växte väldigt snabbt och fördubblade vårt mandat. Jag tror att skolfrågan hade betydelse, även om vår framgång inte bara berodde på det. Men vi ligger ju på sex mandat nu, och det är fortfarande det näst största resultat vi haft på tjugo år, säger gruppledaren Karina Bundgaard Krogh.
Är ni beredda att sätta er i koalition igen trots att ni backar?
– Ja, för utveckling, det är det absolut viktigaste. Flens kommun står inför tydliga utmaningar och vi är villiga att prata med alla som delar våra grundvärderingar när det gäller människors lika värde och som har en tydlig vilja att driva kommunen framåt, framförallt när det gäller arbetslösheten, de ekonomiska utmaningarna, skolan och näringslivet.
– Vi kan tänka oss att ingå i en majoritet om vi ser viljan. För oss handlar det inte bara om att skapa en majoritet, det handlar om att skapa en majoritet med en tydlig politisk vilja. Vi får se hur det blir, säger Karina Bundgaard Krogh.
Miljöpartiet gjorde ett dåligt val på riks- såväl som på kommunnivå, och tappade ett mandat i Flen. Men Cecilia Friis, gruppledare för MP i Flen, är positiv till att fortsätta sitta i en majoritet.
– Det har fungerat bra under innevarande mandatperiod. Jag tycker att vi har fått igenom väldigt mycket grön politik i Flen, och det vill vi självklart fortsätta med, men det är för tidigt att säga hur, säger hon.
Varför gjorde MP ett dåligt val, trots sommarens torka och bränder?
– Det är för tidigt att uttala sig om varför, men det känns tråkigt att man inte förstår allvaret med klimathotet och att det inte har fått det stora utrymmet som vi tycker att den frågan är värd. Men vi finns ju kvar både i kommunen och i riksdagen och kommer att fortsätta kämpa, säger Cecilia Friis.
Kristdemokraterna gjorde, till skillnad från Miljöpartiet, ett bra val både i kommun och i riksdag. I Flen ökade partiet med ett mandat.
– Vi är otroligt glada och nöjda över att vi har gått upp, säger gruppledaren Anna Jernemalm.
Än har partiet inte tagit ställning till om de ska fortsätta i koalition med Socialdemokraterna eller inte. Just nu ser man över hur innevarande mandatperiod har fungerat och om partiet har fått genomslag för sin politik. Senare i veckan träffas gruppen för att ta ställning i frågan.
– Vi i partiet ska samlas och se om vi ska ta samtal i den majoriteten vi har suttit i, om vi ska ta beslut om någon annan konstellation eller om vi ska välja att gå i opposition. Det är de tre scenarion vi står inför, säger Anna Jernemalm.