Så blev nya lekplatsen – när barnen fick välja

Öppna! Öppna! Öppna! Ljudet från folkmassan är nästintill öronbedövande. Är det biljettsläpp till Rolling Stones? Nej, bara 130 spralliga lågstadieelever som väntar på att Monica Lindell Rylén (S) ska klippa invigningsbandet till den nya lekplatsen Skogskullen.

Kommunens lokala barnombudsman, Helena Edvinsson, testar hinderbanan tillsammans med Carelle Igraneza, Tuva Hultén och Kajsa-Li Turegård.

Kommunens lokala barnombudsman, Helena Edvinsson, testar hinderbanan tillsammans med Carelle Igraneza, Tuva Hultén och Kajsa-Li Turegård.

Foto:

Övrigt2018-04-24 14:53

Luften är hösthög och blandas med doften av nygrillad korv. Klassvis anländer Finningeskolans elever till den fortliknande entrén vid den nya lekplatsen, mellan Ulvhäll och Finninge, som strax ska invigas. Endast ett tillfälligt plastband och ett saxutrustat kommunalråd skiljer barnen från allt skoj på andra sidan.

– Det är tack vare er, elever på Finningeskolan och Europaskolan Rogge, som vi har fått till en så fin lekpark. Ni kom in med så många bra tips och det har vi försökt att ta vara på när vi byggde Skogskullen, säger Monica Lindell Rylén och klipper bandet.

Det som händer sedan påminner bäst om en segerrusig planinvasion i Allsvenskan. På ett par sekunder har barnen tagit sig in på lekplatsen och börjar ivrigt ta sig an allt från hinderbanor, till studsmattor och klätterställningar.

– Ofta används en lekplats bara av de som bor i området den ligger i, men den här kan mycket väl bli ett utflyktsmål för barn och vuxna som bor i hela Strängnäs, säger Monica Lindell Rylén när det lugnat ner sig lite.

Hon tycker att det varit lyckat att ha med barnens åsikter om hur lekplatsen skulle utformas och hon får medhåll av den lokala barnombudsmannen Helena Edvinsson.

– Barnen har varit med från början. Eleverna på Finningeskolan och Europaskolan Rogge har lagt fram förslag och gjort topp 5-listor på grejer och redskap som de vill ha på lekplatsen. Sedan har vi ritat och byggt den efter deras önskemål. På slutet har barnen också varit med och målat stenar och grillplatsen, berättar Helena Edvinsson.

Christina Thurhammar är klassföreståndare för eleverna som går Junibackens årskurs två på Finningeskolan. Hon gillar den nya lekplatsen och tror att det kommer att bli ett populärt utflyktsmål för både skolan och fritids.

– För oss går det snabbt att gå hit och stället bjuder in till lite lekparksfysik. Här kan barnen också testa lite olika saker som matte och tidtagning. Det är ett bra ställe där det går att öva i verkligheten, säger hon.

Entreprenadkostnaden för Skogskullen hamnade på cirka tre miljoner kronor och äventyrsparken kom till efter att den närliggande lekplatsen vid Björkvägen behövde rivas.

– Det låter och är mycket pengar, men vi har skräddarsytt allt på plats och satsat lite extra på bra materialval, säger byggprojektledaren Krister Phil på kommunens teknik- och servicekontor.

Tuva Hultén, 8 år, byter säkert handgrepp och förflyttar sig smidigt längs hinderbanan. Hon och klasskompisarna samarbetar för att ta sig över till andra sidan så snabbt som möjligt.

– Det här är en rolig lekplats och det är bra för jag bor jättenära. Att gå hinderbanan är lite som en gymövning med både lek och träning och det är kul, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!