Församlingen vid Stora moskén i Eskilstuna växer snabbt och räknar i dag in över 2000 medlemmar. Vid stora högtider som ramadan råder en febril aktivitet och förberedelserna har pågått en längre tid.
– Det blir föreläsningar och föredrag och speciellt inbjudna gästimamer från Al-Azharauniversitetet i Egypten, säger Oweis Eiduni som ser fram mot de kommande 30 dagarnas avhållsamhet från mat och dryck under dygnets ljusa timmar.
– Det är en stor händelse för oss muslimer, ungefär som julen är för kristna. Familjerna samlas, man besöker vänner och släkt för att äta gott när solen gått ner. Sedan kommer man till moskén för nattbön.
Att ramadan infaller under en tid på året då antalet timmar mellan solnedgång och soluppgång är få kan vara besvärligt för den som fastar. Abd al Haqq Kielan, välkänd imam vid moskén, menar dock att problemen med de långa dagarna inte ska överdrivas.
– Det brukar gå bra på något sätt. Avsikten med fastan är att man ska avstå från det världsliga och bli medveten om Gud. Varje gång man känner sig hungrig under dagen så blir man påmind om Gud, man får andligt stöd helt enkelt, säger Abd al Haqq Kielan, som även är ordförande i riksförbundet Svenska islamiska församlingarna.
Han tycker sig ha sett en förändring under de senaste åren i hur det svenska samhället ser på muslimernas firande av ramadan.
– Det är en stor skillnad mot hur det var för 30 år sedan. Då ringde jag till Sveriges radio och frågade om de ville göra ett inslag om ramadan och dess betydelse. Det var de inte intresserade av. Sen dess har mycket ändrats, det ser man inte minst i livsmedelsbutikernas utbud.
I likhet med många muslimer i Sverige vill han att Islams helgdagar blir officiella helgdagar även i det svenska samhället.
– Vi har bara två helgdagar i Islam och ser gärna att arbetslagstiftningen anpassas till detta. Men det önskemålet är något vi tycks få vänta på ytterligare en tid.