— Vår Trafikledning ska jobba på ett nytt sätt. Vi har avsatt en grupp som bara ska arbeta med att hjälpa kunder om det är störningar, med ersättningsbussar, mat och dryck. De ska jobba riktat mot de här problemen, säger Dag Rosander, SJ:s presschef.
Tidigare har SJ:s fått kritik just för att de varit dåliga på att informera sina resenärer om vad som händer. Det ska alltså förhoppningsvis bli bättre i vinter.
— Vi ska jobba mycket med att informera via vår hemsida, sms och vår app. Dessutom ska vi öka vår närvaro på sociala medier.
Den 15 december kommer SJ att gå över till vintertabell. Det kommer inte innebära några direkta skillnader för resenärer och pendlare som åker till och från Eskilstuna. Men tågtrafiken som helhet kommer minska.
— Det är bara några få procents minskning, och vi kör då den 15 december lite färre avgångar än dagen innan. Det är för att ha beredskap, om det blir en tuff vinter. Det behöver inte betyda färre tåg, utan man kanske sätter ihop två tåg och kör varannan timme vid hårt väder. Blir vädret värre kan man minska trafiken, och i och med reduceringen kan man slippa tågköer, säger Dag Rosander.
SJ satsar också på tekniska lösningar, som hårdare fronter som ska tåla viltkrockar bättre, och snabbare borttagning av is på tågens undersidor. Men om ens tåg blir inställt lär det fortfarande bli så att ersättningsbussen kan dröja en stund.
— När det är rusningstid finns inte särskilt många bussar. Vi har en underleverantör som samarbetar med andra bolag, men ibland tar det en stund innan man kan få fram en buss.´
Länstrafiken i Sörmland gör sig också redo för vinterväglaget.
— Varje entreprenör förbereder sig för vintern. Och den 15 december börjar vår nya tidtabell, med lite fler avgångar, säger Annika Broman, kommunikationschef.
Från kommunens sida prioriterar man snöröjning på kollektivtrafikstråken. Och på Veolia, som kör för Länstrafiken, menar man det är det allra viktigaste.
— Vår trafikledning kommer att i möjligaste mån prioritera de tyngre linjerna. Det förutsätter att snöröjning och halkbekämpning funkar bra, och det ligger på kommunen. Skulle det bli en katastrofsituation, med en meter snö på några få timmar, då tror jag kunderna är medvetna om det, säger Bengt Karlsson, affärschef på Veolia.
Både SJ och Länstrafiken understryker att det är viktigt att man som resenär kolla hemsida och mobilapp om det ser ut att bli snöoväder för att se om ens tåg eller buss kommer gå som det är tänkt.
— Det är där vi kommer lägga ut information, säger Dag Rosander.