25 mars är lika med våffeldagen. Från början var det den kristna högtiden Vårfrudagen som uppmärksammades varje år. Men genom dialekter och felsägningar förvandlades Vårfrudagen till Våffeldagen.
Louise Siewertsen, som driver Kaffe Å i Eskilstuna, firar våffeldag betydligt oftare än så.
– Våfflor är gott och nästan alla brukar gilla dem. Man kan ha både söta och salta tillbehör. Jag har dessutom fina barndomsminnen som jag kopplar ihop med våfflor. Vi åt det alltid när vi var på skidsemester i Sälen och mamma lagade ofta våfflor hemma, säger hon.
Sommaren 2016 öppnade Louise och hennes pojkvän sin egen våffelstuga i den gamla slussvaktarbostaden vid Eskilstunaån. Eftersom Louise är vegan och intresserad av hälsosam matlagning, föll det sig naturligt att modifiera det klassiska våffelreceptet så att det skulle passa alla - även allergiker.
– Det funkar faktiskt jättebra att ta bort laktos, gluten och ägg från smeten. Vi använder sojamjölk i stället och det blir en krämig smet. Själva våfflorna blir krispiga och smakar som "vanliga" våfflor, ganska naturella. De blir absolut inte tråkiga!
Många äter sylt och grädde till sina våfflor, men Louise vill slå ett slag för att testa något nytt.
– Vår storsäljare är en matig våffla med räkröra. Vi har även en som vi kallar Norrland, med hjortronsylt, brie, valnötter, honung och glass på. Supergod! Det är bara fantasin som sätter gränser när man väljer tillbehör.