För ett och ett halvt år sedan slöt landstinget och länets nio kommuner en överenskommelse om att snabbare ta hem för sjukhusen färdigbehandlade patienter. Patienter som är färdigbehandlade upptog närmare fem procent av vårdplatserna. Bristen på vårdplatser är stor, överbeläggningar på länets sjukhus är näst flest i hela landet (SKL, augusti 2018).
Stor del av ansvaret över att patienten tvingas ligga kvar på sjukhusen ligger på hemkommunen. Det kan bero på brist på äldreboenden eller korttidsboenden eller att väntan på utredning över vilka stödåtgärder som patienten behöver drar ut på tiden.
Dessutom kostar det kommunerna stora pengar att låta patienter ligga kvar. När en patient av läkare anses utskrivningsklar övergår det ekonomiska ansvaret på kommunerna. En vårdplats på sjukhus för en utskrivningsklar patient kostar hemkommunen uppemot 4 000 kronor per dygn.
Men landstingen och länets kommuners överenskommelse har fått effekt.
Efter att ha varit ett län med fler utskrivningsklara patienter på sjukhusen snabbaste processen upp och Sörmland låg i våras och somras en bra bit under rikssnittet, det vill säga patienterna kom snabbare till sina hemkommuner.
– Studier visar att man tillfrisknar snabbare hemma, säger Maj Rom, närvårdsöverläkare i landstinget.
Hon är dessutom projektchef på Sveriges kommuner och landstings, SKL, avdelning för vård och omsorg och närvårdskoordinator och har haft ett stort finger med i att färdigbehandlade patienter snabbare kommer hem.
Maj Rom vill inte ta åt sig någon ära utan säger att den nya lagen bidragit till att fler patienter snabbare kan åka hem. Lagen, som började gälla vid årsskiftet, gör gällande att kommunerna ska bli betalningsansvariga redan efter tre dagar i stället för tidigare fem.
– Det blev en press på kommunerna att ta hem sina patienter, säger hon.
Men i Sörmland har man gått ett steg längre. Här kom landstinget och kommunerna överens om att pengahot inte är rätta vägen att gå. Istället har man konstruerat en modell där man tittar på genomsnittet för hur länge patienter ligger kvar förutsatt att patienter inte vårdas längre än i genomsnitt tre dygn på sjukhus under tre månader.
Det har lett till att landstinget frigjort mängder med vårdplatser. Allra bäst har Eskilstuna kommun lyckats. Eskilstuna fick tidigare betala stora pengar till landstinget för att man inte tog hem sina färdigbehandlade patienter. Strängnäs och Vingåker och Katrineholm, som redan tidigare snabbt tog hem färdigbehandlade, har blivit ännu bättre.
Fotnot. Rikssnittet för färdigbehandlade patienter är 3,2 dagar per vårdtillfälle. 3,8 för Sörmland.