Eskilstuna kommun rekryterar varje år cirka 1 500 personer, varav cirka 600 till fasta tjänster.
– Jag har ingen anledning att tro att det blir färre framöver då vi har en hyggligt hög snittålder i vår kommunala verksamhet, säger Jörgen Axelsson, rekryteringschef vid Eskilstuna kommun.
Som en del i sin strävan att bli attraktivare som arbetsgivare har Eskilstuna kommun tillsammans med Västerås stad låtit forskare vid Mälardalens högskola studera vad som får medarbetare att känna sig stolta över sitt jobb och identifikation med den organisation där man arbetar.
Projektet, som kallas STOLT, har pågått under två års tid. Resultaten visar bland annat att många medarbetare upplever kontakten med medborgarna som viktig.
– Även idén om samhällsbyggarrollen, att man faktiskt gör någonting som för samhället framåt, är det många medarbetare som har lyft fram, säger Jonas Welander, kommundoktorand vid Mälardalens högskola.
Möjligheterna till kompetens- och karriärutveckling har också betydelse. Medarbetarna tycker även att det är viktigt att trivas i sin arbetsgrupp.
– Det har också att göra med ett positivt samarbetsklimat, att man upplever ett visst inflytande, att man har en handlingsfrihet i sitt arbete som grupp, säger Jonas Welander.
Den närmaste chefen har en viktig roll.
– På den övre nivån, alltså organisationsnivån, är det framför allt den lyhörda närmaste chefen som möjliggör en vertikal kommunikation, ett inflytande för medarbeten på lite högre nivåer. Att man känner sig rättvist behandlad. Det kan också handla om att man har en tydlig roll i sitt arbete.
Det har också betydelse för medarbetare att förstå hur organisationen fungerar, något som den närmaste chefen bland annat är ansvarig för att informera om.
– Det är väldigt viktigt att man får en intern omvärldsförståelse. Här händer det saker i den här organisationen. Det är väldigt olika typer av yrken, men tillsammans uträttas det väldigt fantastiska saker.
Omvärldens bild av organisationen påverkar också medarbetarnas identifikation och stolthet.
– Ju positivare bild det finns utifrån på den organisation som man själv är verksam i, desto större sannolikhet är det att man identifierar sig med den organisation som man tillhör.
Resultaten av STOLT-projektet presenteras i dag vid ett event på Elite Stadshotellet i Västerås där cirka 130 deltagare från hela landet diskuterar vad som kan göras konkret för att kommuner och landsting ska bli mer attraktiva som arbetsgivare. Annika Tjernström är HR-chef vid Eskilstuna kommun.
– Vi har ju fått viss rapportering av resultat under tiden så vi har ju kunnat lägga till saker i vår introduktion där vi pratar mer om helhetssyn, säger hon och fortsätter:
– Det blir ju att förstå sin del i helheten för att kunna bygga det här med organisationsidentitet. Vi är en stor organisation med 8 500 medarbetare och alla har ju en viktig del i den. Det handlar om att förmedla den känslan.
Rekryteringschefen Jörgen Axelsson berättar att alla medarbetare på kommunen får utbildning i det man kallar "Modigt medarbetarskap".
– Vi pratar om att använda klart språk, att våga stå för vad man säger. Att vara modig och stå upp för sin åsikt. Sen handlar det om positivt förhållningssätt så att det blir roligare och bättre att jobba i vardagen. Att man känner sig sedd.
Under året lanseras även konceptet "Modiga idéer".
– Det är ett sätt att kanalisera och samla upp medarbetares goda idéer i verksamheten, säger Jörgen Axelsson.