I hemkommunen Örnsköldsvik driver Lena Lindström det framgångsrika projektet Stad och bygd i balans.
Kommunen utsågs 2012 till bästa servicekommun av organisationen Hela Sverige ska leva.
- Politikerna har varit tydliga med att landsbygdsfrågorna är en tillväxtfråga och skjuter under mandatperioden till en miljon extra till landsbygden per år, säger hon.
En del av framgångssagan är de servicepunkter som inrättats i butiker och mackar i sju tätorter för att göra dem till givna mötesplatser i Örnsköldsviks kommun.
I korthet innebär det att kommunen finansierar bredband, vilket gör det möjligt att erbjuda wifi-punkter där man kan surfa fritt. Butiks- eller mackinnehavarna får stå för dator och serva med turistinformation och kommunal information. Bidrag ges även till kaféverksamhet i liten skala och hemleverans av matvaror – allt för att ge kunder och besökare ett mervärde.
- Vi vill öka besöksanledningen till butiken. Man ska kunna sätta sig ner och få en social stund.
Lindström gästade nyligen Björkvik, inbjuden av ortsbor som hört henne föreläsa i Vrena. En av dem är Maria Jonsson som driver Handlarn Björkvik. Hon vittnar om tuffa tider.
- Det går skitdåligt! Förra sommaren var kall och regnig och det är de pengarna vi ska leva på under vintern. Det går inte att driva butik på landsbygden med alla stormarknader i stan.
Avgörande för butikens framtid är om ortsborna ställer upp eller inte.
- Vi har några stycken som är extremt duktiga att handla och de är guld värda. De gör att alla andra som glömt mjölken eller bara ska ha en kvällstidning har sin butik kvar.
Hoppet står till en bättre sommar än i fjol, annars måste butiken slås igen.
- Vi gick 120- 000 back i fjol och kan inte skjuta in mer pengar. Det måste bli en varm svettig sommar så att ingen orkar åka till stan.
En av kunderna som värnar sin butik är Björkviksbon Mats Jonsson.
- Man måste handla här varje dag för att få dem att överleva. Det är bra att ha en kiosk här, säger han.