Så kan man minska risken för fallolyckor

70 000 personer om året skadas så svårt i fallolyckor att de måste läggas in på sjukhus, det visar statistik från Socialstyrelsen. Men det finns flera saker man kan göra själv för att minska fallrisken.

Arbetsterapeuten Marianne Blomberg talade om fallolyckor – och om vad man kan göra för att undvika dem.

Arbetsterapeuten Marianne Blomberg talade om fallolyckor – och om vad man kan göra för att undvika dem.

Foto:

Övrigt2017-09-20 19:21

När man blir äldre ökar risken för att råka ut för en fallolycka. Det beror bland annat på att musklerna blir svagare och att balansen och synen blir sämre.

I onsdags fick Träffpunkt Bron i Flen besök av Marianne Blomberg, arbetsterapeut på resurscentrum. För en grupp seniorer som tagit sig till träffpunkten berättade hon om fallolyckor och vad man kan göra för att minska riskerna.

‒Goda vanor minskar fallrisken. Att äta, sova och röra på sig ordentligt är viktigt. Hälsan påverkar risken att falla, men det gör också mediciner som blodtryckssänkande och sömnmedel. Mediciner kan till exempel göra att man blir yr om man reser på sig fort, säger hon.

Många fallolyckor sker i hemmet och Marianne Blomberg hade flera tips på hur man kan göra sitt hem säkrare.

‒I badrummet kan det vara bra att ha något man kan hålla sig i när man ska ur duschen eller ska resa sig upp från toaletten. I duschen är det också bra att ha en halkmatta, säger hon.

I vardagsrummet bör man undvika att ha alltför många sladdar som ligger framme, då de är lätta att snubbla på. Det är också bra att ha färre mattor på golvet, eller se till att mattorna är stadiga.

I sovrummet är det bland annat bra att välja en säng som inte är för låg.

‒Brukar man gå upp på natten är det bra att ha lampor som man kan tända så att man ser bättre. Det är också bra att ha en trådlös telefon med sig till sängen, så att man inte stressar upp från sängen för att svara om det börjar ringa, säger Marianne Blomberg.

Efter att ha talat om fallolyckor gick hon vidare till att prata om bland annat brandrisk, inbrottsrisk och risken för bedrägerier.

Jeanette Fältskog är anhörigkonsulent på Flens kommun.

‒Det är anhörigstödet som har anordnat den här informationsträffen. Den här gången handlar det om att ha ett säkert hem, nästa gång kommer det en demenssköterska hit och talar, berättar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!