Nu börjar det komma äppelblommor på Jonas Hammars träd i Solmyra utanför Bettna. Blomningen sker lite senare än normalt eftersom träden är planterade i år.
I en södersluttning omgärdad av skog finns 250 träd i en inhägnad. Det ska bli sammanlagt 400. Träden står i raka rader och är uppstöttade. Odlingen påminner om en vinodling. Jonas Hammar har 12 sorters äpplen. Här finns bland andra de sörmländska sorterna Åkerö, Sörmlandsäpple, Rossvik, Hedenlunda, Stäringe Karin och Kjesäter. Men här finns också Santana, Amorosa och Gravensteiner med flera sorter.
Jonas Hammar är kock på länsstyrelsen och fruktodlingen är lite mer av en hobby.
– Jag ser det som en försöksodling där jag testar de sörmländska odlingsvillkoren. Jag tyckte mest att det verkade spännande i och med att fruktodlingskursen drog i gång. Jag gillar att utmana mig själv, säger han.
Fruktodlingskursen anordnades av föreningen Sörmlandsäpplen för några år sedan. Hösten 2014 hölls ett visionsmöte i Sparreholm som blev starten för föreningen. Då fanns inte en enda sörmländsk äppelodlare trots att det finns ett 40-tal sörmländska äppelsorter och landskapet historiskt har varit ett äppellandskap.
Eftersom flera av de sörmländska äppelsorterna inte har odlats enligt moderna metoder är det svårt att säga hur bra de klarar sig när det gäller hållbarhet.
Nu vill föreningen främja intresset för äppelodling och sörmländska äpplen. Jonas Hammar sitter i föreningens styrelse. Sedan 2014 har åtta äppelodlingar anlagts i Sörmland.
– Vi testar oss fram. Om ett par tre år borde vi kunna säga något om vidare planer. Det är först när vi lyckas och kan attrahera fler som vi kan se en utveckling. Det vore roligt att attrahera något av de stora godsen. Om vi kan visa att äpplen kan ge större avkastning än spannmål kan vi bli ett äppellän.
Föreningens medlemmar åker på studiebesök och odlar själva och samlar på så sätt kunskaper om äppelodling och förutsättningarna i Sörmland. Sörmland har inte samma odlingszon som odlingarna i vare sig Skåne eller odlingarna vid Vättern. Det var också så länge sedan som äpplen odlades i Sörmland att förutsättningarna är annorlunda nu.
– Eftersom flera av de sörmländska äppelsorterna inte har odlats enligt moderna metoder är det svårt att säga hur bra de klarar sig när det gäller hållbarhet.
Det finns tankar om att odlare i Sörmland i en framtid tillsammans ska ha en lagringsanläggning för äpplen på en central plats i länet. Men då krävs först större odlingsarealer så att skörden blir större.
För kocken Jonas Hammar är äpplet en favorit.
– Jag gillar äpplen, de är så praktiska. Man kan ha ett med sig i fickan eller i ryggsäcken och de håller sig fina. Äpplen är mångsidiga som frukt till efterrätter och som förädlingsingrediens.
Jonas Hammar använder äpple i matlagning.
– Jag använder mycket äppelättika på alla sätt som man annars använder vinäger.