Så kartläggs talgoxens dominans

För tolfte gången genomförs nu Vinterfåglar inpå knuten. En högst ovetenskaplig inventering som i mångt och mycket hålls för att hålla koll på hur stor talgoxens dominans är.

För tolfte året i rad arrangeras nu vinterfåglar inpå knuten i hela landet. Och med lite tålamod ökar chansen att få se några raringar vid sidan av alla de vanligaste besökarna. Som exempelvis en tofsmes.

För tolfte året i rad arrangeras nu vinterfåglar inpå knuten i hela landet. Och med lite tålamod ökar chansen att få se några raringar vid sidan av alla de vanligaste besökarna. Som exempelvis en tofsmes.

Foto:

Övrigt2017-01-25 15:25

Under en följd av år är det talgoxen som är den talrikaste fågeln i landet.

Men nästan lika plötsligt som oväntat har i flera landskap pilfinken utmanat talgoxen om förstaplatsen. I Uppland var det i fjol till och med pilfinken som var den vanligaste gästen vid fågelmatningsborden.

Just detta med fågelmatning ser Anders Wirdheim från Sveriges ornitologiska förening (SOF) som en växande folkrörelse:

‒Vi matar fåglar både för att fåglarna och vi själva ska må bra, säger han. Livet kring fågelborden betyder mycket även för vårt eget välbefinnande.

Fåglar skänker liv och rörelse åt en normalt sett ganska händelselös årstid, och har man tur så kan man få syn på en hel familj med söta stjärtmesar, en svärm sidensvansar, en djupröd domherre, en tjusig tofsmes eller ett par stiliga steglitser. Och blir det plötsligt tomt på besökare vid bordet så kan det bero på att en liten sparvhök dyker upp för att kolla om ett bytesdjur oväntat sänkt garden en smula...

År efter år är det också en liten detalj som förbryllar ornitologerna i landet. Trots att man känner till att ungefär 500000 fågelintresserade i hela landet regelbundet matar vinterfåglarna så är det i regel bara 20000 som deltar aktivt i själva räkningen, som alltid äger rum fredag till måndag under sista helgen i januari.

Även om det nu handlar om en ovetenskaplig undersökning så menar man på att räkningen fyller en viktig uppgift.

‒Under de år som räkningen pågått har vi redan fått nya värdefulla kunskaper om våra vinterfåglar och de villkor som påverkar deras liv, säger Anders Wirdheim.

Med undantag för att talgoxen alltid toppar den nationella listan, varierar ordningsföljden mellan fåglarna en hel del, bland annat på grund av väder och snöförhållanden.

Räkningen i år startar nu på fredag 27 januari och avslutas måndagen 30 januari. I och med att det går att räkna även under fredagen och måndagen kan förskolor, skolor, arbetsplatser också medverka.

En första preliminär rapport med resultat hoppas man bland ornitologerna presentera på söndag kväll.

Här kan du rapportera

Uppgifterna rapporteras till Birdlife Sverige (Sveriges Ornitologiska Förening) där en sammanställning görs. Rapporteringen görs bäst via föreningens hemsida www.birdlife.se, men det är också möjligt att rapportera via en gratis-app liksom via post på ett särskilt rapportkort. Notera att rapporteringssidan på internet öppnas först när räkningen startar – det vill säga den 27 januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!