– Det började med pelargoner. Sedan köpte jag även några fuchsior. Jag märkte att de var lätta och jag hittade ett bra sätt att övervintra dem på. När jag lyckades med det så samlade jag på mig några stycken, säger Karin Skånberg.
Samlingarna pryder uterummet, växthuset och trädgården. I Karin Skånbergs trägård i Vingåker finns över 80 olika fuchsior och över hundra sorters pelargoner.
– Det svänger lite. Just nu tycker jag om rosenpelargoner. Sedan kanske det blir någon annan sort nästa år, det vet man inte. Och fina blad tycker jag om också, säger Karin Skånberg.
Många passar på att ta sticklingar när de beskär sina pelargoner på våren, men det går även bra att ta sticklingar andra tider på året. Så gör Karin Skånberg.
Hon visar vägen, genom den frodiga trädgården, till sitt växthus där hon har ett av sina planteringsbord.
När Karin Skånberg ska plantera en ny fuchsiastickling börjar hon med att blanda såjord med perlit och vermikulit, bara för att få en luftighet i jorden.
– Så att det inte blir dränkta sticklingar om man vattnar för mycket. Samtidigt får de luft, så det är bra att ha. Eller sand. Men det ska helst vara så rena material som möjligt, säger Karin Skånberg.
Hon ansar hela tiden sina fuchsior för att de ska behålla formen. Topparna som hon bryter av gör hon nya plantor av.
– Man behöver bara ha ett eller två bladpar kvar. Sedan sticker jag ner dem i jorden.
Det går även att ta länge sticklingar om man vill skapa en stamfuchsia.
– Men inga blomknoppar får vara kvar. Nyper du toppen så förgrenar den sig. Så vill du ha en buske, då nyper du toppen, säger Karin Skånberg.
Sticklingarna ska bara tryckas till lite försiktigt i sin nya kruka.
– Det är viktigt att du märker alla dina sticklingar, för sedan ser du ingen skillnad på dem.
Karin Skånberg förvarar sedan krukorna i plastlådor med lock, för att skapa växthuseffekt.
– De kan de stå där i två-tre veckor, sedan är det rötter på dem.
När rottrådarna börjar sticka ut under krukan är det dags att plantera om dem.
– Då sätter jag dem i vanliga krukor. De här vill inte ha stora rotklumpar. De blir för blöta då. Man får öka krukan vartefter de växer.
När Karin Skånberg tar en stickling av en pelargon använder hon lite större krukor från början.
– Här tar jag en toppstickling. Det får inte heller här vara någon blomma med, säger hon.
Pelargonen vill däremot inte gro i någon plastburk.
– Då kommer den att mögla. Pelargoner ställer man på ett brätte som man kan undervattna. Men vattna inte för mycket för det är ju faktiskt en torkväxt det här, som växer i varma länder.
Vintertid förvarar hon sina fuchsior i en liten friggebod i trädgården medan pelargonerna står i garaget och i uterummet.
För alla växter vill inte vinterförvaras på samma sätt.
Fuchsiorna ska förvaras i ett svalt utrymme. Det får dock inte bli kallare än ett par tre grader på vintern. Karin Skånberg rekommenderar att använda en friggebod med frostvakt, eller en jordkällare,
– Det brukar gå bra med fuchsior som tappar blad.
Pelargonerna däremot tycker inte om fukt.
Men även en växt i vintervila behöver lite kärlek och omsorg.
– Jag går och tittar till fuchsiorna och skvätter på dem lite vatten ibland. Det är inte så ofta. Bara för att kolla så de inte torkar ihop för mycket, för det tycker de inte om.
Pelargonerna vattnar hon året runt, men med olika mängder.
– På sommaren vattnar jag ju varannan, kanske var tredje dag. På vintern kanske det blir varannan vecka, ungefär.
Karin Skånbergs intresse för växter och trädgård kommer från flera håll.
– Redan när jag bodde i mitt förra hus så tyckte jag att det var roligt att hålla på lite i trädgården. Och så hade jag en svägerska som drog upp egna plantor, petunior. Jag vet att jag tänkte att "kan man göra det". Sedan blev det där intresset bara värre och värre, skrattar Karin Skånberg.
Att hon tycker mycket om träd märks tydligt i den 1280 kvadratmeter stora trädgården i Vingåker. Här finns bland annat kaukasiskt vingnöt, strimmlönn, snödroppsträd och skenkamelia.
– Jag älskar att prova nya träd. Ibland blir det inte bra men då får man glesa ut.
I trädgården finns också en damm. Över vattnet, där grodor och fiskar bor, leder en spång.
– Det skulle vara en tillfällig lösning. Men den har blivit kvar. Det känns inte som om det här är rätt miljö för en bro.
Rabatterna är stora och prunkande. Här finns mängder av perenner. Många är frösådda.
– Ja, jag driver upp egna perenner. Det blir nog ett 50-tal varje år. Det är så roligt med fröer för då kan man verkligen få tag på plantor som inte går att hitta i handelsträdgården.
Se även tv: Trädgård med Bergius
Carina Bergius planterar tulpanlökar och så får du följa med hem till Karin Skånberg i Vingåker.