Så ser bussbolagen i Sörmlands rutiner för bälten ut

Efter den tragiska bussolyckan i Härjedalen i helgen har vittnen berättat att många i bussen inte använde bälte.I Sörmland åker många barn buss regelbundet.‒I skolbussarna stannar vi och går runt i bussen vid varje skola för att titta så att barnen inte knäppt loss sig, säger Johan Hermansson på Tuna Trafik.

Efter den tragiska olyckan i Härjedalen har användandes av bälten diskuterats.

Efter den tragiska olyckan i Härjedalen har användandes av bälten diskuterats.

Foto: Schmidt, TT Nisse

Övrigt2017-04-03 16:01

Är man över tre år och det finns en ledig plats med bälte, då ska man använda den platsen.

‒Det är ett krav att de som sitter i bussen informeras om att man måste använda bältet, till exempel genom att busschauffören berättar om det, säger Niclas Nilsson, utredare på Trafikverket.

Undantaget är bussar som inte har bälten, vilket är vanligt inne i städer.

Men att se till att barn använder bälten är inte alltid lätt.

‒Bälten finns i princip i alla moderna bussar, även i den som var inblandad i olyckan. Det är rutin att busschauffören berättar om att de ska användas. Men det är väldigt svårt att ha kontroll över, säger Simon Sandberg, marknadschef på Bergkvarabuss, vars buss var inblandad i helgens olycka.

Bergkvarabuss är Sveriges största privatägda bussbolag. Ett av företagets kontor ligger i Strängnäs. Där har man pratat med chaufförerna om det som hände i helgen och en tyst minut har hållits.

I Sörmland finns flera andra stora bussbolag. Tuna Trafik kör bland annat skolresor och skolskjuts till olika skolor i Eskilstuna.

‒Vi har bälten i alla bussar. Skolbarnen brukar vara väldigt duktiga på att använda bältet, men vi stannar och går runt i bussen vid varje skola för att titta så att barnen inte knäppt loss sig. De som är lite äldre och går i sjuan, åttan och nian kan man behöva diskutera lite med innan de tar på sig bältet, säger Johan Hermansson på Tuna Trafik.

Bahman Rahnamafar på Svalbovikens Trafik berättar att alla Svalbovikens bussar har bälten.

‒Vi är ansvariga för att de minderåriga har bälten. När vi kör skolturer måste vi nästan titta så att alla verkligen har dem på sig, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!