Så ser det ut i restaurangen efter den anlagda eldsvådan: "De visste vad de gjorde"

Det tar en stund innan ögonen har vant sig. Innan det går att uppfatta något i mörkret. Det knastrar av krossat glas under fötterna. Plasten i armaturer och elskåp har smält. Svart sot täcker allt. Också de bord som står dukade för fest. Luften är stickande. Efter ett par minuter är det svårt att andas. Eskilstuna-Kuriren har tittat in i den brandhärjade restaurang Biff grill och bar i Eskilstuna.

Foto:

Övrigt2019-02-22 04:33

– För varje gång man kommer in här känns det värre än vi trodde.

Det säger krögaren Mats Andersson. Eskilstuna-Kuriren har bett att få titta hur det ser ut i den brandskadade restaurangen. Eftersom polisen har hävt avspärrningarna och teknikerna har gjort sitt, hade Mats Andersson inget emot att visa runt i förödelsen.

Fast innan vi går in i resterna av det inferno som branden lämnade efter sig, pratar vi. Mats Andersson är då ganska hoppfull. Det ska nog vara möjligt att efter sanering öppna ganska snart, säger han då.

Efter att ha visat oss runt i ett par minuter ändrar han sig. Han har givetvis varit inne i den brandhärjade restaurangen tidigare efter att den brann för en vecka sedan. Men det börjar sakta gå upp för honom att skadorna är värre än han kunnat ta till sig. Någon har sagt att det antagligen är ganska mycket som måste rensas ut, kanske kastas eftersom röklukten är oerhört svår att få bort. Han konstaterar att det blir smärtsamt. Inredningen är skräddarsydd och specialtillverkad för att passa med restaurangens stil, inventarier har inhandlats på auktioner för att skapa den rätta känslan och blir svåra att ersätta.

– Det som hände var att de brände upp vår "kassako". De visste vad de gjorde. De tog bort två tredjedelar av omsättningen, säger han.

Vilka "de" är vet han inte. Det sitter en 20-åring och en 25-åring häktade, skäligen misstänkta för grov mordbrand - men Mats Andersson tror inte att de två männen är de egentliga gärningsmännen.

Vad tror du då?

Mats Andersson funderar en stund och väljer sedan orden väldigt varsamt.

– Det här är inget pojkstreck. Jag tror det är organiserat. Men vad man sedan menar att organiserat betyder i det här fallet, vet jag inte.

De två personer som syns på en av de filmer som Eskilstuna-Kuriren har tittat på, visar ett målmedvetet agerande. Personerna tar sig in i lokalen, häller ut någon sorts vätska innanför disken och drar sig sedan mot ytterdörren igen. Innan de når dörren kastar en av dem in en dunk innanför disken. Ett ögonblick senare exploderar allt och filmen blir tillfälligt svart. Strax efteråt syns eldhavet.

Ändå brann det inte särskilt länge innan räddningsmanskapet kom.

– Det brann kanske mellan sex och åtta minuter, säger Mats Andersson.

Skadorna blev omfattande. Men tack vare brandlarm, brandvarnare, ett uppmärksamt vittne och bra brandcellsindelning - kunde de ändå begränsas.

– När man använder såhär brandfarliga vätskor kunde det ha fått väldigt allvarliga konsekvenser annars, säger Sverker Sköld på räddningstjänsten.

Nu är det sanering, återuppbyggnad och ombokningar som gäller för hela slanten.

I nästa vecka ska försäkringsbolaget göra en bedömning och efter det vet man hur man går vidare. Samtidigt försöker man styra om bokningar, både av artister och gäster till andra krogar och restauranger i stan. Polis och åklagare arbetar parallellt vidare med utredningen

– Med informationsinhämtning och förhör. Vi får i samråd med åklagaren se hur det utvecklar sig, säger Thomas Tellebro på enheten för grova brott hos polisen i Eskilstuna.

– Vårt mål är att öppna upp successivt. Kanske om fyra till sex månader, säger Mats Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om