‒Jag är jätteglad! Det ligger hårt arbete, väldigt mycket samproduktion, många projekt och visioner bakom. Det som är så häftigt är all den kraft som finns i Eskilstuna nu, säger Isabel Gölles vd på Eskilstuna Innerstad.
För att fira certifieringen bjöd Eskilstuna Innerstad AB på måndagen in till ett frukostmöte med mingel. Ett 20-tal personer deltog, bland annat butiksinnehavare, fastighetsägare och representanter för kommunen.
‒Det här är första avstampet till Årets stadskärna och det här är ett bevis för att vi tillsammans har väl planerade strategier och planer framöver, säger Isabel Gölles.
"Vi behöver fortsätta jobba med utveckling, stolthet och lönsamhet."
Isabel Gölles, vd Eskilstuna Innerstad
Quality Mark, QM, utfärdas av organisationen Svenska stadskärnor som även utser Årets stadskärna. Kriterierna för QM-märkning används i flera andra europeiska länder, men Svenska stadskärnor har delvis anpassat dem efter svenska förhållanden.
Det är Eskilstuna Innerstad AB som har gjort ansökan om QM-märkning.
‒Återigen så talar vi om gemensam kraft och insatser. Vi arbetar gränsöverskridande med handelsutveckling i hela kommunen, vi jobbar gemensamt med Purple Flag - en bättre kvällsekonomi - med trygghetsfrågor, renlighet och upplevelser till exempel. Vi har ett nytt torg och gågatan är på gång, säger Isabel Gölles.
Pernilla Lindström är översiktsplanerare på stadsbyggnadsförvaltningen.
‒Vi har en väl utvecklad stadsvision där vi arbetar långsiktigt för att uppnå en stadskärna med goda kvaliteter. I det arbetet ingår bland annat flera pilotprojekt som innebär att vi i samproduktion med till exempel fastighetsägare testar olika lösningar för hur en plats i det offentliga rummet kan användas, säger hon.
[fakta nr="1"]
Eskilstuna Innerstad AB har ända sedan starten 2009 haft som målsättning att kunna ansöka om att bli Årets stadskärna. För ett år sedan ställde sig även Eskilstuna kommun bakom en gemensam ansökan. Målsättningen är att Eskilstuna ska bli nominerad och ta hem titeln som Årets stadskärna 2018.
‒Vi behöver fortsätta jobba med utveckling, stolthet och lönsamhet. Huvudsyftet med att ansöka till Årets stadskärna är att påvisa stadskärnans utveckling och samarbetskraft. Att stärka stadskärnans attraktivitet och verka för en levande och spännande innerstad är av grundläggande betydelse för hela kommunens tillväxtplaner, både stad och landsbygd, säger Isabel Gölles.
Hon kommer den här veckan att tillsammans med andra representanter för Eskilstuna att delta i Svenska stadskärnors årskonferens i Varberg som förra året blev Årets stadskärna. I år tampas Kalmar, Västervik och Tibro om utmärkelsen. Konferensen erbjuder Eskilstuna en chans att visa upp sig inför nästa år då man hoppas vinna. ReTunas centrumledare Anna Bergström kommer att hålla föredrag under rubriken ReTuna Återbruksgalleria - framtidens coolaste handelsplats!
Isabel Gölles berättar att Eskilstuna även fick stor uppmärksamhet på en konferens för centrumutvecklare som hon deltog på i april. Hon tror att Eskilstuna ligger bra till för att bli Årets stadskärna nästa år.
‒Ja, jag tror att vi har stor chans. Man är jätteimponerad över allt det som sker i Eskilstuna, säger Isabel Gölles.