Signaturen Marc är nyinflyttad till Sverige och vill stanna här eftersom han har träffat en svensk tjej. Han skriver: "Jag vet inte hur jag ska skriva mitt ansökningsbrev. Ska jag börja med ett hej? Hur långt ska jag skriva? Ska adress och telefonnummer vara med? Ska jag berätta om mina fritidsintressen också eller räcker det att skriva varför jag skulle vara bäst för jobbet? I USA som jag kommer ifrån ska man gärna översälja sig själv men det känns som om det är fult i Sverige. Jag är osäker på balansen. Hjälp!".
Maria Walde svarar att en ansökan vanligtvis består av ett personligt brev och ett cv eller meritförteckning.
— I det personliga brevet lyfter du fram lärdomar som är relevant för det jobb du söker och beskriver varför du vill jobba med dessa arbetsuppgifter på deras företag.
Ett effektivt brev fördjupar valda delar ur ett cv, menar hon, men du ska inte repetera det i löpande meningar.
— Varje arbetsgivare har sin situation och sina behov. Därför måste vart och ett av dina ansökningsbrev ha olika innehåll. Ett standardbrev känns igen och blir oftast bortsorterat. Det finns inget rätt sätt att skriva ett ansökningsbrev. Det finns dock ett råd som alla kan ha glädje av – att vara kortfattad, max en sida.
På frågan om man ska översälja sig svarar Maria nej utan tycker att man ska lyfta fram de erfarenheter och personliga egenskaper som är relevanta för tjänsten.
— Om man översäljer sig och sedan inte kan svara upp mot det i intervjun eller att det kommer fram i referenstagningen att det inte stämmer blir det bara negativt. I slutändan handlar det om matchning mellan kandidat och tjänst och både kandidaten och arbetsgivaren skall bli nöjda.
Men om man inte är svenskfödd kan det vara svårt att veta rätt balans. Vilket råd ger du till Marc och andra i hans situation?
— Det kan vara bra att kolla med någon som är svenskfödd och som kan komma med konstruktiv feedback om manär osäker på om man har hittat rätt balans. Det är förresten alltid bra att be någon läsa igenom ens ansökan och kolla om man fått med allt som är relevant för tjänsten. Det är lätt att tycka att det man själv skrivit är tydligt och lätt att förstå, men det stämmer inte alltid.
Signaturen Marie har ställt en fråga på jobbsajten om hur mycket rekryterare rekognoserar på sociala medier och hur man ska tänka när man skriver på Facebook, vilka bilder man lägger ut där och på Instagram och om det är viktigt att vara aktiv på Linkedin?
Maria på Proffice svarar:
— När jag rekryterar så googlar jag ofta på kandidater och det är för att få mer information om personen. Om du har ett öppet facebook- eller instagramkonto och publicerar bilder och inlägg där så bör det vara sådant du kan stå för.
Maria berättar att om det dyker upp information som visar att personen skulle vara kunna vara olämplig för den tjänst hon rekryterar till så använder hon informationen som komplement till cv och personligt brev.
— Då kommer jag också att fråga om det vid en eventuell intervju.
Linkedin är ett nätverk som blir allt viktigare.
— Jag använder ofta det för att söka efter kandidater. Om du är aktiv på Linkedin så ökar dina chanser att bli sedd av arbetsgivare och det är också ett smidigt sätt att hålla kontakten med personer som du kan ha nytta av i ditt arbetsliv.
Hon tipsar om att göra din profil informativ så att personer som kikar på den får en bra beskrivning av din erfarenhet och utbildning.
— Är du aktiv där får du även tips på lediga jobb som kan vara intressanta för dig.
Ytterligare en signatur frågar jobbcoachen om hon kan nämna några vanliga frågor på en anställningsintervju och hur man ska förbereda sina egna personliga svar på frågorna. Läs Marias svar på jobbsajten. Du kan också gå in och ställa en egen fråga till jobbcoachen på: affarsliv.biz/jobb.