Väljarundersökningen genomfördes av opinionsinstitutet Ipsos på uppdrag av Eskilstunas sittande majoritet bestående av Socialdemokraterna, Moderaterna och Centern. Partierna har själva finansierat undersökningen.
Mellan 14 november och 1 december tillfrågades drygt 1 000 Eskilstunabor om sina väljarsympatier och hur de tycker att majoriteten sköter sig.
– Eftersom det här är ett nytt samarbete ville vi veta om Eskilstunaborna tycker det är bra eller dåligt, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).
– Samtidigt passade vi på att se hur de andra partierna mår.
På frågan om hur majoriteten sköter sig svarade 44 procent ganska bra eller mycket bra, 30 procent varken bra eller dåligt och 17 procent ganska dåligt eller mycket dåligt. Resten svarade vet ej.
– Stödet är starkt och visar att väljarna uppskattar att vi får saker gjorda, men också att vi vågar fatta svåra beslut, säger Jimmy Jansson.
Socialdemokraterna backar 0,6 procentenheter jämfört med valet 2014, men är fortfarande störst i majoriteten med 35 procent av väljarna. Jimmy Jansson är inte bekymrad över tillbakagången.
– Det är inom felmarginalen och jämfört med riksnivå är vi väldigt starka i Eskilstuna.
Enligt DN/Ipsos väljarbarometer i november 2017 hade Socialdemokraterna 28 procent av rösterna på riksnivå.
Moderaterna har vuxit med 2,5 procentenheter till 23 procent i Eskilstuna. Partiet var därmed större än på nationell nivå, eftersom Kristerssoneffekten inte blommat fullt ut vid mättillfället.
– Vi har traditionellt legat lägre än rikssnittet, men nu är det tvärtom, säger kommunalrådet Jari Puustinen (M).
– Jag tror det beror på att folk ser att vi fått igenom mycket M-politik i staden, till exempel försäljningen av Parken Zoo. Vi har visat att vi kan ta ansvar och samverka med andra partier. Resultatet visar att majoriteten och Moderaterna gjort ett bra jobb.
Också det tredje majoritetspartiet i Eskilstuna, Centern, har tagit ett kliv uppåt – från 4,5 procent vid valet till 7 procent, alltså en ökning med 2,5 procentenheter precis som M.
– Vi gläds självklart åt att vi gått upp, säger C:s gruppledare Arne Jonsson som medger att det kan vara en effekt av rikstrenden, men också att partiet kunnat påverka den politik som förs i Eskilstuna.
– Jag tycker att vi har lyft landsbygdsperspektivet i flera frågor så att allt inte bara handlar om staden.
Samtliga oppositionspartier har backat mer eller mindre lokalt. Mest tappar Miljöpartiet, som med minus 3,1 procentenheter är nere på 4 procent.
Kristdemokraterna minskar med 1,3 procentenheter till 2 procent. Det innebär att partiet skulle åka ur kommunfullmäktige om det vore val i dag, eftersom det krävs minst 3 procent.
Om resultatet i opinionsundersökningen står sig i höstens val är den tidigare S+V+MP-majoriteten uträknad som alternativ att styra Eskilstuna. Stödet för de rödgröna har sjunkit med 4,7 procentenheter till 45 procent.
Nuvarande S+M+C-majoritet har i stället stärkt sin ställning med 4,3 procentenheter till 65 procent av väljarstödet.
Partierna kommer ändå gå till val var för sig, men med inriktningen att fortsätta som en rödblågrön majoritet ytterligare en mandatperiod.
– Det skulle vara vansinnigt att kasta bort något som Eskilstunaborna uppenbarligen tycker fungerar, säger Jimmy Jansson.
FYRA RÖSTER INFÖR VALET
Vi ställde frågan: Har du bestämt hur du ska rösta i kommunalvalet?
Lars-Göran Jonsson, 60+, Eskilstuna:
– Nej, det är väldigt svårt att bestämma sig.
Hasse Ekman, 66, Eskilstuna:
– Nej, det är svårt.
Stina Larsson, 59, Örsta:
– Ja, jag har bestämt mig. Det parti jag brukar rösta på stämmer fortfarande för mig.
Sven Larsson, 59, Örsta:
– Ja, i kommunalvalet men inte till riksdagen.