För att ge en bred och mångfacetterad bild av både positiva och negativa uppfattningar, erbjöd vi alla intervjuade att uttala sig anonymt.
Polis 1:
– Jag funderar mest på våra löner. Det finns inga incitament för att belöna vanliga poliser som gör ett bra jobb. Politikerna måste på det sättet göra yrket mer attraktivt så att också den som är nöjd med att vara ordningspolis vill stanna kvar.
Polis 2:
– Vi gör ett jättebra jobb lokalt. Men jag störs av allt administrativt strul som tar tid, som att all post först ska gå till Linköping och öppnas och diarieföras där. Det fördröjer vissa delar av utredningsarbetet helt i onödan.
Polis 3:
– Jag har alltid trivts på jobbet men jag ser en del som inte tycker det är så roligt att gå till jobbet just nu. Vi lever med, inte underbemanning, men hela tiden på gränsen.
Polis 4:
– Vi skulle komma närmare invånarna, det har vi Inte sett röken av. De har tagit bort viktiga ledningsfunktioner för alla yttre befäl. Motivationen är i botten. FU-ledarna gillar det inte heller. Ingen vill ha det här.
Polis 5:
‒"Medborgarlöften" låter fint på pappret. Men jag fattar inte vad det är eller hur ordningspolis som skickas från ett uppdrag till annat ska kunna jobba för ökad trygghet. De måste hela tiden arbeta reaktivt, hinner inte arbeta förebyggande.
Polis 6:
– Jag är ganska ny i jobbet men trivs jättebra. Det kan vara lite frustrerande ibland att inte räcka till för att vi begränsas av numerären. Då vill man kunna dela på sig. Men jag tycker nog att många äldre poliser gnäller mycket i onödan.
Polis 7:
– Jag mår bra i min befattning men visst finns det problem. Vi i polisområde Sörmland hade något som fungerade väl. I den nya organisationen får yttre befäl inte samma verktygslåda och mandat att fatta beslut. Men det här är inte hugget i sten. Det här är saker som förändras, tänker jag.
Polis 8:
– Allt löser sig så småningom men det är många byråkratiska kvarnar som allt ska malas igenom. Bara att få ut en annons om en ledig tjänst tar tid. Sådant hade vi lokalt tidigare och då var det inga problem. Jag rider ut stormen och gör vad jag ska.
Polis 9:
– Personligen känner jag mig inte drabbad av omorganisationen. Där jag jobbar fungerar det bra. Sedan ser jag att den ställer till problem. Det har gjorts en hel del personalomflyttningar och det har gjort att vi har fått mindre folk till ingripande verksamhet.
Polis 10:
– Vi befinner oss i en otroligt besvärlig situation som i vissa fall tangerar kris. Det drar ner verksamheten och oss som jobbar i den. Allmänheten har rätt att begära mer än vi levererar nu.
Polis 11:
– Det gnälls och diskuteras internt om att vi ska bli effektivare och komma närmare medborgarna. Jag tycker att jag kan göra det i mitt jobb. Jag känner mig bekräftad av både arbetskamrater och ett ledarskap som jag tycker har blivit allt bättre.
Polis 12:
– Den verksamhet jag jobbar i krisar över hela landet. Man täpper till hålen med personal från annat håll, men det bara fortsätter läcka. Det blir ingen harmoni och struktur och allt mindre tid till arbetet. Jag tänker gå i pension i förtid.
Polis 13:
– Det är ingen kris men vi har så otroligt mycket att göra och det kan kännas frustrerande när vi inte hinner med. Vi skulle behöva vara fler för att orka. Vi kan inte gå på knäna hur länge som helst.
Polis 14:
– Mycket av det vi gått in i är väldigt likt det vi hade förut. Rätt mycket är positivt, men var och en rycks lätt med i det negativa. Vi har brottats med svårigheten att få mer personal förut. Det är bara att hoppas att löftet om fler poliser hålls.
Polis 15:
– Vi har dåligt med folk och då får man anpassa sig. Vi vill ju göra vårt bästa ute på plats för att öka chanserna att det leder till åtal. Det gör det inte om vi bara gjort ett "tillräckligt" jobb. Vi vill kunna göra mer.