Bland odlingstunnlar och växthus går de runt i skitiga kläder. Försiktigt lyfter de på bladen för att se vad som finns därunder.
‒Vet du var kristalläpplena är, frågar Anja Hellström.
Anton Schneider hittar två som är mogna. Kristalläpple är en typ av gurka, den ser inte alls ut en. Det som Anton håller i handen är mer format som ett äpple än en gurka och har svarta, sträva, knoppar på skalet.
‒Skillnaden med de här gurkorna är att de verkligen smakar gurka, vi odlar sex olika sorter som alla har en egen karaktär, säger Anja Hellström.
Under deras månader i USA besökte de flera olika odlingar och pratade med de som skötte om marken.
När de kom hem till Sverige igen sa de upp sig från heltidsjobb på en gård. Paret kände att de inte hade energin till både jobbet och de egna projekt som de strävade efter.
‒Vi började leta runt på odlingsmarker och gårdar runt om i Sörmland. Efter en tids letande kom vi i kontakt med Jan Andersson och då föll allt på plats, säger Anton Schneider.
Ungefär ett år efter deras odlingsresa till andra sidan Atlanten satte de sina första frön på deras egen mark.
Namnet Gourmetgrönt lever kvar på marken där de odlar men företaget heter nu Mojave grönt.
Anton Schneider och Anja Hellström har trots den korta säsongen hunnit odla tomater, potatis, lök, melon, fänkål, kryddor, flera kålsorter och sex olika gurksorter.
‒Vi satte de första fröna i maj. Säsongen börjar vanligtvis redan i februari, säger Anja Hellström och fortsätter:
‒Vi har stött på en del problem men det är så skönt att vi har bra kontakt med Jan Andersson. Direkt när vi undrar någonting så skickar vi i väg ett sms eller ringer honom. Han har verkligen ett svar på allt.
Det som paret drivs av är att producera produkter av god kvalitet, men också att konsumenterna ska komma närmare de som tillverkar maten och platserna den tillverkas på.
‒Tidigare var Sverige en lantbruksnation, men så är det inte längre. Gårdar blir större och samtidigt färre och de som handlar maten vet i en mindre utsträckning var den kommer ifrån eller hur den framställs. Kontakten med producenten är viktig och den bör vi få tillbaka, säger Anton Schneider.