Tidningen har tidigare skrivit om de planer på en samlad måltidsorganisation som kommunstyrelsen nu beslutat ska införas. De motiv till förändringen som majoriteten pekar på är bland annat en årlig kostnadsbesparing på upp till fyra miljoner kronor, en ökad professionalisering och att det ger förutsättningar för ökade volymer till bibehållen kvalitet.
‒Det är bättre att samla alla som är bra på att laga mat i en organisation i stället för att sprida ut det på flera. Och de lokala köken kommer att finnas kvar, med samma medarbetare, säger Jimmy Jansson som också lyfter fram andra fördelar:
‒När skolorna stänger på sommaren finns personal över i skolköken. Samtidigt kan äldreomsorgen ha svårt att få tag i personal till sina kök. Det är ett konkret exempel på samverkansvinster.
Från oppositionen yrkade Vänsterpartiet och Liberalerna avslag, medan Sverigedemokraterna avvaktar sitt ställningstagande i väntan på fullmäktigesammanträdet.
Det är bättre att samla alla som är bra på att laga mat i en organisation i stället för att sprida ut det på flera.
Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande.
‒Vi tror inte att det blir bättre med en centralisering. Måltiderna fungerar bra idag och är fullt integrerade i förskolans, skolans och omsorgens verksamheter, säger Liberalernas gruppledare Niklas Frykman.
‒ Den utredning som är gjord visar inte tydligt vad som är bäst. Vi tycker att måltidsorganisationen ska ligga kvar under respektive förvaltning som i dag, säger Vänsterns gruppledare Maria Chergui.
Nästa steg i införandet av en samlad måltidsorganisation är tillsättandet av en politisk styrgrupp med ledamöter från barn- och utbildningsnämnden, vård- och omsorgsnämnden samt Torshälla stad. Kommunledningskontoret får samtidigt i uppdrag att genomföra projektet, utse en måltidschef samt rapportera till styrgruppen.