Samverkan ska fimpa rökning bland unga

Kommunerna ska samarbeta mer i frågor kring alkohol, narkotika, tobak och doping. Målet är ett samhälle fritt från droger och minskade skador orsakade av tobak och alkohol.

Elin Schelin, ANDT-samordnare på länsstyrelsen i Sörmland.

Elin Schelin, ANDT-samordnare på länsstyrelsen i Sörmland.

Foto:

Övrigt2018-04-03 11:04

Under måndagen samlades aktörer från hela länet i Safirens konferenslokaler i Katrineholm för ett seminarium om, alkohol, narkotika, doping och tobak (ANDT). På plats fanns tillståndshandläggare, samordnare och andra som arbetar med frågorna. ANDT-strategin har sin grund i den strategi regeringen lade fram 2016, ”En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken 2016-2020". Målet med strategin är att samhället ska bli fritt från doping och narkotika samt minska medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och tobak.

– Vi har brutit ned den nationella strategin till en regional på initiativ av länsstyrelsen. Vi har tillsammans med polisen, landstinget och länets alla kommuner arbetat fram den. I dag har vi träffats för att lansera och sprida den till alla berörda aktörer, säger Elin Schelin, ANDT-samordnare på länsstyrelsen i Sörmland.

Eftersom frågorna omfattar många inblandade instanser, allt från skolor och polis till politisk nivå, menar hon att det är viktigt med en bred samordning.

– Den ska peka ut en gemensam riktning för hur vi ska arbeta i samverkan på regional nivå. Sedan ska den inspirera till hur man arbetar på lokal nivå. Tanken är att kommuner och andra lokala aktörer tar fram egna planer. Syftet är att få en samlad plattform som säger vem som gör vad och när. Men också ett verktyg för att följa upp att vi gör rätt saker och når de mål vi satt upp.

Vad som behöver göras i respektive kommun beror i slutändan på vilka lokala behov som finns. Men gemensamt för Sörmland är att man vill minska rökningen i kommunerna. Enligt statistik från Folkhälsomyndigheten rökte omkring 18 procent mellan perioden 2004 och 2007. Mellan 2013 och 2016 hade siffran sjunkit till 11 procent. Målet för samarbetet är att få ned det till fem.

– Det är stora skillnader mellan de som har grund- och högskoleutbildning. Högskoleutbildade är nere på fem procent medan de som bara har grundskola ligger på elva procent, säger Elin Schele.

Den regionala strategin kommer verka fram till 2021 då arbetet kommer utvärderas. Att ett sådan här samverkan sker betyder mycket för länets kommuner menar hon och tar upp ett exempel där kommunerna tog fram en gemensam plan för att motverka att föräldrar langade till sina tonåringar.

– Vi tog fram gemensamma utskick och tryckmaterial. Istället för att nio kommuner tar fram material är det en som gör det och delar med sig. Det är en niondel av kostnaden. Betydelsen att vi gör det här tillsammans, både ur resurssynpunkt, men även att vi ska öka tryggheten och minska lidande betyder allt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!