Sanna Lundqvist är 17 år i dag. Hon framstår som stark och samlad när vi ses i Brottsofferjourens stuga på Kyrkogatan i Eskilstuna. Som en vinnare. Och på sätt och vis är hon det nu.
Sanna och över hundra andra tjejer har fått sin upprättelse, och mannen som gjorde dem så ont i deras unga år sitter på ett åtta år långt fängelsestraff.
Den tolvåriga Sanna var en helt annan person. Och den trettonåriga. Och den fjortonåriga. Under hela sin tidiga ungdom bar hon på en hemlighet som hon inte vågade avslöja för någon. Inte för sin bästa vän. Inte för sina föräldrar.
Inte ens för polisen första gången de förhörde henne.
‒Jag kände sådan ångest och skam. Så jag ljög. Men jag tror att polisen märkte att jag ljög, berättar hon.
När Sanna var tolv år fick hon kontakt med en kille på sajten Chatroulette, en sorts nutida Heta linjen. Hon förstod att han nog var äldre än hon, men inte att han var så gammal som 43.
Konversationen flyttade över till Skype, och när han väl hade tvingat till sig en lättklädd bild av Sanna kände hon hur hon fastnade i hans grepp.
‒Han hotade mig hela tiden. Sa att han skulle berätta för mina föräldrar. Han gjorde så att allting blev mitt fel, berättar hon.
Varje gång jag startade datorn kom det upp något nytt meddelande från honom.
Mannen krävde fler bilder, och av rädsla för att han skulle verkställa sina hot gjorde Sanna som han sa. Det var lättklädda bilder. Bh-bilder, kallar Sanna dem.
‒Varje gång jag startade datorn kom det upp något nytt meddelande från honom, berättar hon.
En dag orkade hon inte mer, och blockerade mannen. Efter det har de inte haft någon kontakt alls.
Men hon behöll skammen för sig själv. Och rädslan för att bilderna skulle dyka upp någonstans. I flera år höll hon allting inom sig.
‒När jag var 15 fick jag ett brev hem från Polisen. Det stod att jag hade blivit utsatt för ett brott. Jag trodde först att det var ett skämt, berättar hon.
Men det var inget skämt. Tack vare en polisanmälan i Uppsala hade polisen börjat nysta i mannens kontakter med unga tjejer, och lyckats hitta Sanna. Och inte bara henne. Totalt hittade polisen över 100 brottsoffer, som alla hade utsatts på liknande vis. Utredning hade vuxit till en av de största i landet.
Det var i det andra förhöret med polisen som Sanna berättade.
‒Det kom upp poliser från Borås och jag fick se själva chatten. Då kom allt tillbaka. När jag fick veta att det fanns 114 andra drabbade kände jag att jag ville hjälpa till. Jag berättade allting. Det var som om ett ton sten lyftes från mitt hjärta.
Den i dag 48-årige mannen dömdes förra året till åtta års fängelse för flera hundra nätrelaterade sexbrott mot barn över hela landet. Domen är över 1000 sidor lång.
Men även om just den här mannen inte kan skada någon mer på länge finns det andra som kan det. Som gör det, just nu. Det som hände med Sanna händer hela tiden. Med den erfarenhet Sanna har i dag uppmanar hon därför alla barn och ungdomar som utsätts att berätta. Att inte hålla det inom sig, som hon gjorde i flera års tid.
‒Våga berätta för era föräldrar! Även om han säger att de kommer tycka ni är äckliga. Jag tycker också att man ska våga anmäla, säger hon.
Man måste våga säga att det finns sådana här människor. Att det här händer, på riktigt.
Till alla föräldrar riktar Sanna uppmaningen att våga prata med barnen. Att inte känna att ämnet är för svårt eller för skrämmande för att ta upp.
‒Jag tycker inte att föräldrar ska snoka, men ser man att barnet gömmer något på datorn tycker jag att man ska fråga om det. Man måste våga säga att det finns sådana här människor. Att det här händer, på riktigt.
Under den utdragna process som varit upplever Sanna att hon har fått ett bra stöd av Brottsofferjouren i Eskilstuna. Där har hon haft kontakt med Lena Åkerlund.
‒Det har varit skönt att få prata med henne. Hon kan det här.
Och Lena Åkerlund ser förändringen som Sanna har genomgått.
‒Det är en helt annan Sanna i dag. När jag träffade henne första gången slog hon ner blicken, och såg så skuldtyngd ut. Hon är så mycket starkare i dag.
[fakta nr="1"]