I helgen höll den nya föreningen sitt konstituerande årsmöte men själva bildandet skedde redan förra året säger Sara Karlsson.
– Bakgrunden till att vi startade föreningen är den oro vi känner för framväxten av högernationalistiska krafter. Den utvecklingen måste stoppas och vi tror att den kan motas med reformer för ökad jämlikhet, säger hon.
Föreningens ambition är att skapa en starkare socialdemokrati och ett mer rättvist Sverige.
Reformisterna presenterade på måndagen sitt program inom sju områden på DN Debatt. Man vill bland annat ha en ny ekonomisk politik, med ett ramverk för sysselsättning, ökade offentliga investeringar och en stärkt välfärdsstat. Reformisterna vill också ha en ny skattereform, ett nytt pensionssystem med 5 000 kronor i höjd pension för de med lägst inkomster, ett större statligt ansvar för bostadspolitiken, en stegvis nedtrappning av arbetstiden till 35 timmar i veckan och en statligt driven klimatomställning.
Gruppen skriver själva att programmet ”förmodligen är det mest progressiva sedan arbetarrörelsens efterkrigsprogram 1944”.
Sara Karlsson, som hoppade av som riksdagsledamot 2018 i protest mot partiets skärpta migrationspolitik, tror att föreningens program kan bidra till att öka partiets väljarstöd.
– Det är många som hört av sig och är entusiastiska för att gå med i föreningen, både nuvarande partimedlemmar och de som vill bli medlemmar.
Någon risk för en splittring inom partiet ser hon inte.
– Det här är en S-förening och det är inte kontroversiellt att starta en sådan. Och det är ingen hemlighet att vi är ett brett parti. Vår utgångspunkt är att titta på vilka utmaningar som finns. Det handlar om inkomstklyftor, att vi har stora revor i välfärden, en bostadsmarknad som inte fungerar och inte minst klimatfrågan. Utifrån det har vi lagt fram förslag på olika reformer.
– Vi har även fått positiva reaktioner från partiledningen som välkomnar initiativet. Det läge som vi är i nu med regeringsöverenskommelsen – som det likt alla överenskommelser är viktigt för oss att värna och hedra – gör det ännu viktigare att vi i partiet jobbar med vår egen utveckling där vi värnar vår integritet och idétradition. Och jag tror att det är bra för partiet att vi får mer debatt.
Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad säger till TT att hon inte ser någon risk för att Reformisterna ska skapa splittring i partiet. Hon välkomnar i själva verket den nya S-föreningen.
– Jag tycker att det är jättebra varje gång man bildar nya S-föreningar. Vi har fört många samtal i partiledningen om samtalskampanjer och om idéutvecklingen i partiet och detta blir ett bra inspel, säger Rådström Baastad till TT.
Även LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson välkomnar den nya S-föreningen.
– Det är en av de mest uppfriskande idéer jag läst om på länge. Vi behöver mer vänsterdebatt de kommande åren och det är bra att de redan från början bestämt sig för att bli mer konkreta och lägga konkreta förslag, säger Karl Peter Thorwaldsson till TT.
TT: Behöver S drivas längre vänsterut?
– Vi har ju accepterat regeringsöverenskommelsen och välkomnat att man bildat regering, men som jag sagt väldigt tydligt så gillar vi inte alla delar av den. Den allra värsta kritiken har vi mot fördelningspolitiken, säger Thorwaldsson.