Kommunens måltidsservice försöker fånga upp de boendes önskemål om mat under parollen guldkant.
‒Vi har egentligen alltid jobbat med guldkant, vi och alla andra som arbetar med mat jobbar efter säsongerna och högtiderna. Vi försöker hela tiden hitta något som är värt att fira och som de boende kan uppskatta. Maten är en sådan viktig del för att de ska må bra och de ser fram emot maten hela dagen, säger Anna-Karin Karlsson, måltidssamordnare i Flens kommun.
‒Var sjätte vecka träffas måltidsgruppen och går igenom maten. Vi får återkoppling från de boende nästan varje dag, de berättar hur mycket de ätit, vad de gillat, vad de inte gillat och om det är något som fattas. Vi försöker också vara med vid deras boråd och då pratar vi mycket om vad de vill ha för mat, säger Karlsson som tycker det är viktigt att de boende får inflytande över menyn och näringsriktig mat de känner igen.
‒De pratar gärna mat, många av dem har lagat mat hemma hela livet och det är en omställning att nu äta andras mat.
Blir det galna matförslag?
‒Nej inte direkt, korngryn med fläsk, sjömansbiff och bruna bönor, det är den sortens rätter de vill ha, klassisk svensk husmanskost. På vardagarna har de också möjlighet att välja från skolans matsedel, den är lite modernare, säger Karlsson.
Men finns det favoriter finns det även mindre uppskattade.
‒Pasta och ris är inte så populärt. Vi har också testat en del lite starkare maträtter som inte fungerat.
Grundmatsedeln rullar på med sex veckors intervall, guldkanten märks speciellt vid olika temadagar och högtider. Till nobeldagen var tanken först att välja 1917 års meny, men det gick om intet då det årets bankett ströks på grund av världskriget. I stället skänktes då kostnaden som skulle ha gått till banketten till Röda korset.
‒Modern matlagning är ganska komplicerad så vi bestämde att gå tillbaka 100 år, vi hittade 1912 års meny och moderniserade den. De gamla menyerna är femrätters men vi skalade ner den till tre, de kan inte äta en femrätters på lunchen.
Förrätt blir en consommé på oxsvans med laxmoussekrustad, varmrätten är buljongkokt kycklingfilé med mousslinesås, kokt sparris och duchessepotatis. Till efterrätt serveras fransk chokladtryffel.
‒Det skulle egentligen ha varit tryffel till kycklingen men det tillät inte vår budget, så det blev chokladtryffel till dessert i stället, säger Karlsson.