Satsning på E-sport i Stallarholmen

E-sport är en allt större hobby i Sverige. I februari startar Game on-lan i Stallarholmen, det första av flera evenemang för kommunens unga gamers.

Marcus Brun och Linus Sandquist från fritidsgårdarna i Mariefred och Stallarholmen hjälper Game on-lans grundare Jonas Karlsson att planera evenemanget. Stefan Seidel representerar Drömfabriken som tillhandahåller lokalen, Mötesplatsen i Gula industrihuset.

Marcus Brun och Linus Sandquist från fritidsgårdarna i Mariefred och Stallarholmen hjälper Game on-lans grundare Jonas Karlsson att planera evenemanget. Stefan Seidel representerar Drömfabriken som tillhandahåller lokalen, Mötesplatsen i Gula industrihuset.

Foto:

Övrigt2018-01-04 20:15

Klockan 18 på fredagen den 9 februari går startsignalen för Stallarholmens och kanske kommunens hittills första organiserade lan. Då får unga e-sportare och gamers chansen att samlas under ett och samma tak och spela tillsammans i 42 timmar.

Initiativtagare till lanet är Strängnäsbon Jonas Karlsson.

‒Jag är supergamer sedan unga år. Jag har varit aktiv och tävlat i e-sport. Jag är också van att arrangera saker och startade bland annat Sveriges första paintboll-serie. Jag gillar att anordna saker, säger han.

Steget till att arrangera ett eget lan var därför inte så stort. Och att allt fler har förstått att e-sport är en växande hobby märkte han direkt när han började leta efter samarbetspartners i november förra året.

‒Vi hade redan pratat om att arrangera lan, och så dök Jonas upp och ville arrangera ett. Det är perfekt, säger Marcus Brun som jobbar på Mariefreds fritidsgård.

Det här är ingen engångsgrej utan ett första försök.

Stefan Seidel

Han och kollegan Linus Sandquist från Stallarholmens fritidsgård har varit delaktiga i planeringen. Tillsammans med sina kollegor på de andra fritidsgårdarna i kommunen sprider de nu information om lanet till sina besökare.

‒Vi ska också vara med dygnet runt under själva evenemanget, både för att spela och hjälpa till om det behövs, säger han.

Även Drömfabriken i Stallarholmen nappade och vill gärna upplåta sin lokal, Mötesplatsen i Gula industrihuset, till lanet. Föreningen har tidigare erbjudit allt från danskurser och kampsport till hantverkskafé, och tvekade inte inför möjligheten att bredda sig.

‒Vi vill erbjuda många olika sorters aktiviteter, och lan har vi pratat om länge. Nu har vi precis fixat fiber i Mötesplatsen, vilket är en förutsättning för att kunna arrangera lan, säger Stefan Seidel som är Drömfabrikens projektledare.

Jonas Karlsson är glad över att hans initiativ har fått så bra respons.

‒Mötesplatsen är verkligen en perfekt lokal. Den är mysig och det finns flera olika rum så att vi kan ha ett kafé och en sovsal, säger han.

Han berättar att det kan kännas som ett stort steg för en person som inte är så gammal eller är ny inom e-sport att åka till ett evenemang som till exempel Dreamhack, lanet som lockar tusentals gamers till Jönköping varje år. På Game on lan, eller Go-lan som evenemanget förkortas till, kommer det max att vara omkring hundra deltagare. Det har också en yngre målgrupp, nämligen 10–17-åringar. Yngre får också vara med om de har målsman med sig. Det går också bra att komma dit som publik utan kostnad.

[fakta nr="2"]

Deltagarna får gärna ta med sig sovutrustning sova över i sovsalen, berättar Jonas Karlsson. Om de hellre åker hem går det bra.

‒De får ett armband som de visar upp när de kommer tillbaka igen, säger han.

För att evenemanget ska kännas tryggt finns det hela tiden personal från fritidsgårdarna på plats.

‒Vi har folk som är bra på datorer om det är något tekniskt som strular, säger Marcus Brun.

Men bara för att det är ett förhållandevis litet evenemang betyder det inte att det är simpelt. Delar av nätverksutrusningen som kommer att användas är inlånad från just Dreamhack.

Nu hoppas arrangörerna att intresset blir stort.

‒I nuläget har vi bara 15 anmälda men vi har inget sista anmälningsdatum och jag vet att det är flera som är intresserade, säger Jonas Karlsson.

Han och de andra arrangörerna lovar dock att evenemanget blir av även om det inte är fler som anmäler sig.

‒Vi kör oavsett hur många som är här. Det här är ingen engångsgrej utan ett första försök. Nu ska vi testa hur det går och sen ska vi utveckla det här, säger Stefan Seidel.

Han drömmer om att arrangera ett datorläger där spelandet kombineras med föreläsningar av programmerare och speldesigners.

Så packar du till ett lan:

Till de flesta Go-lan, liksom de flesta andra lan, behöver du själv ta med dig dator, skärm och all utrustning som krävs för att rigga den och kunna spela: kablar, mus och tangentbord. Go-lan vill också att du tar med dig en tio meter lång nätverkskabel och en jordad förgreningsdosa. Headset eller hörlurar är viktiga, eftersom högtalare inte är tillåtna.

Vad du packar i övrigt är frivilligt, men Go-lan tipsar om saker som är bra att ta med sig: liggunderlag eller luftmadrass, sovsäck eller täcke, kudde, öronproppar, ombyteskläder, handduk, tvål, schampo, tandborste, tandkräm, deodorant, ficklampa, mobiltelefon med tillhörande laddare, tofflor, vattenflaska, eventuella mediciner, fickpengar, mat och dryck, hushållspapper, lås till datorn och eventuellt en egen stol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!