Misstankarna gäller Per Johnsson som har varit förtroendevald för Sverigedemokraterna i Eskilstuna sedan 2011. De första åren hade han mindre förtroendeuppdrag, bland annat i invandrarrådet och i gruppen kommunala revisorer. 2014 blev han invald i kommunfullmäktige och de senaste åren har han också varit styrelseledamot i flera kommunala bolag.
Totalt har Per Johnsson inkasserat 732 917 kronor före skatt för sina politiska uppdrag i kommunen. Merparten av pengarna utgör ersättning för förlorad arbetsinkomst – för jobb han enligt Eskilstuna-Kurirens granskning inte hade.
Allt tyder dock på att intygen är förfalskade. Arbetsgivarens intyg från 2015 och 2017 gäller samma företag och personen som undertecknat dem finns inte. Företaget uppger att det inte har, och aldrig har haft, någon anställd med det namnet. Enligt offentligt tillgängliga uppgifter har företaget inte heller haft några anställda sedan 2012.
Enligt de intyg från arbetsgivare som Per Johansson lämnat in ska han ha förlorat 380 kronor per timme i lön när han är frånvarande på grund av politiska uppdrag. Det motsvarar en månadslön på drygt 60 000 kronor vid heltid, vilket ger en årslön på över 700 000 kronor.
‒Den här personen är den som har tagit ut mest för förlorade arbetsinkomster av ledamöterna i kommunfullmäktige, säger Lena Lundberg som är administrativ direktör i Eskilstuna kommun.
Eskilstuna-Kurirens kontroll av Per Johnssons deklarationer stärker misstankarna om att de inkomstuppgifter han uppgett till kommunen inte är korrekta. Under åren 2011 till 2014 hade han en deklarerad årsinkomst på under 100 000 kronor. Merparten utgörs av utbetalningar från kommunen för politiska uppdrag.
Vid valet 2014 ökade väljarstödet för Sverigedemokraterna rejält i Eskilstuna. Därmed fick partiet också fler och tyngre förtroendeuppdrag från och med 2015. Utöver kommunfullmäktige fick Per Johnsson bland annat uppdrag i Eskilstuna Energi och miljö, Eskilstuna kommunföretag och jämställdhetsberedningen. Därmed steg också hans inkomster som politiker, liksom hans ersättning för förlorade arbetsinkomster.
Per Johnsson vill inte svara på om de uppgifter han lämnat stämmer. Han vill inte heller svara på frågor om intyget från arbetsgivaren.
‒Det tänker jag inte kommentera, säger han. Jag har ingen anledning att kommentera det.
Men Eskilstuna-Kuriren kan visa att Per Johnsson varit arbetslös åtminstone delar av tiden han fått ersättning för förlorad arbetsinkomst på grund av politiska uppdrag – ersättning som motsvarar alltså en månadslön på drygt 60 000 kronor.
Av en dom i förvaltningsrätten 2014 framgår att Per Johnsson fått försörjningsstöd eftersom han var arbetslös med otillräcklig ersättning. För maj månad sänktes beloppet eftersom han varit bortrest, vilket Per Johnsson överklagade. Han hänvisade till att han sökt jobb, men inte hittat några som han tycker är roliga. Förvaltningsrätten avslog överklagandet. Men trots att han var arbetslös fick han ersättning från kommunen för förlorad arbetsinkomst på grund av sina politiska uppdrag – 6 480 kronor för april och 3 600 kronor för maj.
En annan dom gäller 2016 då Per Johnsson överklagade ett beslut från Akademikernas erkända arbetslöshetskassa, AEA, om att han inte skulle få en ny ersättningsperiod. Av AEA:s beslut framgår att Per Johnsson utförsäkrades i augusti 2011, och han uppgett att han inte gjort något sedan dess och därför inte uppfyllt arbetsvillkoret. Förvaltningsrätten avslår överklagandet. Men under åren mellan 2011 och 2016 har Per Johnsson inkasserat närmare en halv miljon kronor för förlorad arbetsinkomst under politiska uppdrag.
I början av 2018 anlitade kommunen en extern konsult för att granska Per Johnsson ersättning för förlorade arbetsinkomster åren 2015 och 2016. Utifrån lönespecifikationer från kommunkoncernen, intyg från arbetsgivare och deklarationer konstaterar konsulten, liksom Eskilstuna-Kuriren, att han sannolikt begärt för mycket ersättning. Konsulterna har dock inte refererat till domar i förvaltningsrätten.
‒De kan inte veta vad jag har för inkomst utifrån deklarerad inkomst enbart, säger Per Johnsson när tidningen kontaktar honom.
‒Jag har inte skrivit under något papper om min årsinkomst och jag har inte läst rapporten. Ingen har kontaktat mig från kommunen över huvud taget.
I början av december förra året avsade sig Per Johnsson samtliga uppdrag inom kommunkoncernen.
‒Men det beror inte på det här utan på att jag inte har de värderingar SD står för. Jag är för medborgarlöner och sådana saker, men det finns inget parti som jobbar för det.
Per Johnsson har också representerat SD som nämndeman i Eskilstuna tingsrätt sedan 2011. Det uppdraget har han fortfarande kvar, men utan partibeteckning.