Siw Lagerbäck vann SM tillsammans med Norma

För två veckor sedan hölls SM i viltspår för taxar i skogarna vid Harpsund. Det lokala ekipaget Siw Lagerbäck och taxen Norma blev de som tog hem guldet och som nu kan titulera sig som bäst i Sverige.

Trots grått och regn tar sig ekipaget alltid ut i skogen.

Trots grått och regn tar sig ekipaget alltid ut i skogen.

Foto:

Övrigt2017-08-18 17:17

Redan som barn var Siw Lagerbäck förälskad i taxar. Men inte förens 1980 köpte hon sin första egna. I dag driver hon en egen kennel tillsammans med sin dotter vid sidan av arbetet och största delen av sommarhalvåret går åt till att åka runt på olika hundevenemang.

‒Det är främst utställningar vi åker runt på. Att söka viltspår är något vi gör hemma och vid några tävlingar om året, säger Siw Lagerbäck samtidigt som skallen från hennes åtta hundar ljuder i husets alla rum.

De första åren var Siw Lagerbäck inte engagerad i tävlandet, det intresset kom inte förens senare.

‒1999 fick jag en tik som vi började träna på det här sättet. Redan från några månaders ålder börjar vi ta ut hundarna i skogen för att de ska vänja sig med miljön, sedan börjar vi lägga spår och vid nio månader får de göra anlagsprov för att gå vidare i tävlandet, säger hon.

Spåret görs av blod och klöv från vilt. Anledningen att taxar och många andra hundar gör dessa test är för att se deras kvalitet för så kallat eftersök.

‒Hela tanken är att träna hunden för eftersök, antingen att vara med ett jaktlag eller med en eftersöksjägare som söker skadade djur efter till exempel en bilolycka, säger Siw Lagerbäck.

Siw Lagerbäck jagar inte själv men hennes man har gjort det tidigare och de såg träningen som ett bra sätt att aktivera hundarna.

‒Man kommer ut tillsammans i skogen och arbetar. Det är en träningsform som får ägaren att känna hunden på ett väldigt bra sätt, säger hon.

Hon berättar att taxen är en jakthund i grunden men i samma andetag kommer Norma och sätter sig i famnen och myser med sin matte.

‒Samtidigt är det en väldigt familjevänlig ras, säger hon.

Nu när ekipaget är svenska mästare blir de direktkvalificerade till nästa års SM som kommer att hållas i Skåne-Blekinge. Där hoppas hon på mindre dramatik än i årets tävling.

‒Mitt under vår spårning så knastrade det till alldeles vid oss. Vi stannade upp och bara en liten bit ifrån såg vi ett stort vildsvin, domaren bad oss stanna och det gjorde vi. Efter en liten stund begav de sig och vi fortsatte med vårt. Flera gånger kände jag att Norma ville spåra vildsvinen i stället för vår bana men jag fick säga åt henne och då släppte hon det.

Siw Lagerbäck och Norma gjorde färdig sitt spår på 17 minuter, tio minuter före tvåan.

Driver egen kennel

Namn: Siw Lagerbäck

Ålder: 61 år

Jobb: Personalchef på Alfa laval

Familj: Maken Ola Lagerbäck och döttrarna Martina, Annelie och Beatrice.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om