SJ nyanställer 15 lokförare och tågvärdar i Eskilstuna

Den ökande efterfrågan på tågresor gör att SJ behöver rekrytera drygt 500 lokförare och tågvärdar i Sverige, varav 15 i Eskilstuna.

SJ behöver fler lokförare.

SJ behöver fler lokförare.

Foto:

Övrigt2017-09-18 21:40

‒Vi ser att tågresandet ökar hela tiden. Vi har också beställt nya tåg, vi gör om X2000 och nattågen. För att möta det här ökade behovet av tågresande behöver vi också bra personal, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikatör på SJ.

Eskilstuna är en av 18 knutpunkter i Sverige som lokförare och tågvärdar utgår från när de jobbar.

‒Det vi ser i Eskilstuna är att vi anställer ett 15-tal de närmaste två åren, säger Karin Starkman Ahlstedt på SJ.

Varför just i Eskilstuna?

‒Det har att göra med att vi ser vilket behov vi har utifrån den trafikplanering vi har framöver. Det är givetvis även så att om det är någon som går i pension eller om det är någon som slutar så påverkar det också. Det här är ingen precis siffra utan det är vad vi ser för behov framöver.

Av de 15 personer som behöver rekryteras i Eskilstuna är ungefär hälften lokförare och hälften tågvärdar.

Tågresandet hos SJ har under de senaste fem åren ökat med drygt 10 procent och väntas fortsätta uppåt. I kombination med ett generationsskifte inom lokförarkåren samt en naturlig personalomsättning bland timavlönade tågvärdar bidrar detta till ett stort behov av nyrekrytering av arbetskraft på SJ.

Drygt 500 nya medarbetare rekryteras mellan 2017 och 2019, varav cirka 225 lokförare och cirka 300 timavlönade tågvärdar. SJ räknar därefter med ytterligare 100 per år de närmast påföljande åren.

‒Järnvägen är en framtidsbransch. Den ökande efterfrågan på tågresor gör att vi anställer ett stort antal lokförare och tågvärdar framöver, säger Madeleine Raukas, chef för division Trafik och Service på SJ.

SJ rekryterar såväl erfarna som nyutexaminerade lokförare. Lokförarutbildningen är en ettårig yrkeshögskoleutbildning.

‒När man har gått den här utbildningen och kommer till SJ får man gå en tremånadersutbildning för att lära sig procedurerna som gäller just på SJ, säger Karin Starkman Ahlstedt.

‒Ganska många omskolar sig till lokförare. Vi har till exempel lärare som har omskolat sig till lokförare. Man ser det som en yrkesmöjlighet eftersom det är en framtidsbransch.

Förarnas uppgift är att framföra tåget med hög säkerhet, punktlighet och minsta miljöpåverkan samt att tillsammans med tågvärdarna ge kunderna bästa möjliga upplevelse under sin resa med SJ.

‒Det ställer både fysiska och medicinska krav, men det är också viktigt att göra en psykologisk bedömning för säkerhetens skull, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Den som söker arbete som tågvärd får betalt under den sex veckor långa utbildningen.

‒Man behöver inte ha någon utbildning innan som man behöver med lokföraryrket. Är man rätt person för yrket så får man utbildning av SJ, säger Karin Starkman Ahlstedt.

‒Vi söker alla typer av människor så länge man uppfyller kraven. När det gäller lokförare ser vi gärna kvinnliga sökande och många olika nationaliteter. Tanken är att vår personal ska spegla samhället i stort.

Här rekryterar SJ ny personal

Stockholm

Göteborg

Linköping

Malmö

Karlstad

Västerås

Eskilstuna

Hallsberg

Sundsvall

Falun

Borlänge

Gävle

Luleå

Fagersta

Umeå

Östersund

Kalmar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om