Lars Franzell har ett standardsvar som han ofta använder när någon frågar hur det går med en gammal mordutredning. Det brukar låta så här:
‒Där krävs det nog att någon blir religiös och börjar lätta sitt samvete om vi ska komma någon vart.
Man måste vrida tillbaka klockan till Kalkbrottsmordet 1994 för att förstå var svaret kommer ifrån.
Det var den 13 maj 1994 som två dykare hittade en död 19-åring i det vattenfyllda kalkbrottet i Barva utanför Eskilstuna. Han hade anmälts försvunnen några månader tidigare och det stod omedelbart klart att han hade mördats.
‒Jag var med och plockade upp kroppen. Han hade blivit skjuten och var sänkt i vattnet med ett brunnsgaller, säger Lars Franzell som var vanlig ordningspolis när den döde hittades.
Men det skulle dröja nästan tio år innan tre misstänkta mördare kunde identifieras.
Den 10 september 2003 steg en 27-årig man in på en polisstation i en annan del av landet och erkände mordet. 27-åringen sa att han hade blivit frälst och ville lätta sitt hjärta och pekade samtidigt ut två medbrottslingar.
Alla tre dömdes för mordet i Eskilstuna tingsrätt. Men de friades helt i hovrätten.
Bevisningen höll inte. Främst för att mordvapnet saknades.
Därför står Kalkbrottsmordet fortfarande kvar på listan över ouppklarade mordfall. Men fallet visar också hur gamla ärenden ibland kan vakna till liv.
De andra olösta mordfallen där förundersökning fortfarande pågår är:
Hedlandsmordet 1986
I maj 1986 hittades makarna Bafreem och Ibrahim Fatah mördade på Hedlandet utanför Eskilstuna. De hade torterats, dränkts och strypts. Det ouppklarade mordet kallas ibland för Sveriges första hedersmord.
Även här har det funnits misstänkta som förhörts och sedan släppts på grund av bristande bevisning.
►Läs mer:Mannen som sköts i Årby har avlidit.
Men även Årbymordet hör till de fall som kan lösas med hjälp av en cold case-grupp.
‒Det är samma tystnadskultur här som i Skiftinge mordet som gör att vi inte har löst det.
Polisen i Eskilstuna har flera gånger inrättat tillfälliga cold case-grupper, som arbetat med att lösa gamla fall. I den gamla polisorganisationen kunde sådana beslut fattas lokalt på länskriminalen.
I dag har de besluten flyttats utåt i polisens centraliserade organisation. Eskilstuna ingår i region öst, som leds från Linköping.
‒Jag hoppas att vi får en cold case grupp i Eskilstuna. Vi hade en för några år sedan men nu är vi utan. Då får man tid att sätta sig med gamla utredningar och gå igenom dem på nytt, säger Lars Franzell.