Sjuksköterskans ordval leder till anmälan

Vår vårdcentral marknadsförs som "den privata vårdcentralen mitt i centrum som går in för ett personligt och trevligt bemötande." Det håller inte Orhan Idrizovic med om efter att ha försökt få en akuttid till sin sjuka tonårsdotter.

Orhan Idrizovic är upprörd över hur Vår vårdcentrals sjuksköterska betedde sig mot hans 15-åriga dotter.

Orhan Idrizovic är upprörd över hur Vår vårdcentrals sjuksköterska betedde sig mot hans 15-åriga dotter.

Foto:

Övrigt2017-09-08 18:30

I torsdags förra veckan kontaktade Orhan Idrizovic Vår vårdcentral för sin dotters räkning. Kvällen innan hade 15-åringen fått ont i ryggen och kunde inte kissa. Tillsammans med sin mamma åkte hon till akuten där de blev sittande mellan 20.00 och 01.00 på natten innan de gav upp.

Morgonen efter hade flickan samma besvär och Orhan Idrizovic blev orolig och ringde för att boka en tid åt henne på Vår vårdcentral. Han frågade då om det är farligt att inte kunna kissa och sköterskan svarade "Ja, det vet jag inte. Har hon feber?" Då räckte han över luren till dottern. 15-åringen förklarade att hon inte kunde kissa och att hon även hade ont i ryggen. På frågan om hon hade feber svarade hon att hon inte hade tagit temperaturen, men att hon föregående kväll kände sig "jättejättevarm".

"Det skiter jag i, har du feber så måste du ta tempen. Man kan inte veta om man har feber annars", fick hon till svar. När 15-åringen ifrågasatte om en sjuksköterska verkligen får säga så till en patient bemöttes hon med ett "Jo, för du vet ju inte om du har feber".

Frågan om feber upprepades flera gånger, först en bra bit in i samtalet frågade sköterskan om flickan druckit ordentligt och om det kom någonting då hon kissade. Någon läkartid fick 15-åringen inte med hänvisning till att de var slut och hon uppmanades i stället att ringa igen morgonen efter eller uppsöka akuten igen. Efter en tur till akuten samma dag konstaterades att flickan hade drabbats av urinvägsinfektion och hon fick penicillin.

Via en app spelades samtalet med sköterskan in på Orhan Idrizovics mobil och han besökte vårdcentralen för att spela upp samtalet och kontaktade även Patientnämnden för att ifrågasätta bemötandet. Han kommer att anmäla händelsen.

‒Jag går vidare för att ingen annan ska råka ut för det här. Läkarna på Vår vårdcentral är jättebra, men de som svarar i telefon brukar ofta vara otrevliga när man ringer. Så här säger man inte till en 15-åring som mår dåligt! Hade jag inte spelat in samtalet hade ingen trott mig. Jag har själv kört mycket sjuk- och färdtjänstresor som taxichaufför och vet hur viktigt bemötandet är, säger han.

Vårdcentralens verksamhetschef Håkan Forsell skriver i ett brev till familjen att det rör sig om ett missförstånd, men beklagar och medger att sköterskans ordval var olämpligt. Orhan och hans familj kommer nu att byta vårdcentral.

Landstingets hälsovalschef understryker att det är oacceptabelt om någon patient blir dåligt bemött eller avvisas i onödan.

Asghar Farahani Shiviari är landstingets hälsovalschef och han berättar att de få ärenden som kommer in till Hälsoval Sörmland domineras av bemötandefrågor.

Han kan inte kommentera det aktuella fallet, men understryker att ingen ska behöva bli dåligt bemött och avvisas i onödan.

‒Det är oacceptabelt, men vi har 800 000 besök per år och det är naivt att tro att det inte förekommer. Det är få fall som kommer till vår kännedom, men får vi rapport från patientnämnden vänder vi oss till ansvarig verksamhetschef och kräver åtgärder. Om de inte genomförs gör vi platsbesök för att säkerställa att man vidtar nödvändiga åtgärder. Min bild i de flesta fall är att man tar ett ansvar och gör som man ska.

Katrineholms-Kuriren har även sökt Vår vårdcentrals verksamhetschef Håkan Forsell för en kommentar kring samtalet mellan vårdcentralens sköterska och Orhan Idrizovic 15-åriga dotter. Via vårdcentralens kontaktperson Annika Öbrink meddelas att man av sekretesskäl inte kan uttala sig om enskilda ärenden.

‒Det har kommit ett klagomål och vårdcentralen har följt gängse rutiner. Det är det enda jag kan säga, säger Öbrink.

Hur arbetar ni inom personalgruppen med bemötande?

‒Det är självklart att man ska lyssna in och bemöta patienter med respekt. Det kan bli missförstånd och då får man räta ut det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!