Sjukskrivningar med stressorsak vanligt – så jobbar Gnesta kommun

Gnesta kommun toppar listan över stressrelaterade långtidssjukskrivningar i länet. Men det finns hjälp att få. På Gnesta vårdcentral finns ett rehabteam som arbetar brett med patienterna, alltifrån sjukgymnaster och arbetsterapeuter till samtalsstöd av psykolog.

Foto: Privat

Övrigt2019-03-11 11:32

Efter att Försäkringskassan tagit fram ny statistik på långtidssjukskrivningar kopplade till långvarig stress har Gnesta fått en ny, föga smickrande topplacering: Flest långtidssjukskrivna på grund av utmattningssyndrom eller andra stressrelaterade besvär. Drygt var fjärde av alla som varit sjukskrivna mer än 60 dagar är det på grund av stress.

Gnesta vårdcentral är vana att arbeta med patientgruppen. Här finns ett helt rehabteam med kurator, psykolog, psykoterapeut, arbetsterapeut, sjukgymnast och fysioterapeut. För stress är något som drabbar hela människan, inte bara hjärnan.

– Det här är inget nytt. Det är en högt prioriterad patientgrupp hos oss, där hela arbetsgruppen är inblandad, säger Petra Schlichting, rehabchef på Gnesta vårdcentral.

Samtalsstöd och sjukgymnastik samarbetar väldigt nära.

– När man blivit sjuk av långvarig stress behöver man både förstå varför man blivit sjuk och arbeta på att bryta mönster. Stress sätter sig också i kroppen som spänningar och värk, säger Petra Schlichting.

Rehabgruppen har också två rehabkoordinatorer, som arbetar med annan vård på deltid och sammanlagt har en heltidstjänst.

– De fungerar som spindeln i nätet mellan patienter, arbetsgivare, kommunen och Försäkringskassan. Vi är jätteglada att vi har en heltidstjänst på det, inte många vårdcentraler har det, säger Petra Schlichting.

Den höga siffran av långtidssjukskrivna med stressymtom är lite som multisjuka, något som tar mycket av vårdcentralens resurser.

– Det är klart att det belastar oss. Det underlättar inte heller för arbetet med samverkan att Försäkringskassan dragit sig ur TRIS, Tidig Rehab I Samverkan, men det är likadant i hela landet. Det är väldigt viktigt att hitta de här patienterna i tid, säger Petra Schlichting.

Louise Karlsson som är arbetsterapeut och rehabkoordinator håller med.

– Många söker vård för något annat i början, till exempel många och långvariga förkylningar, andningsproblem eller värk. De har svårt att ta till sig att det är utmattningssyndrom. Psykisk ohälsa är tyvärr fortfarande skambelagt, säger hon.

Utmattningssyndrom är också något som i betydligt högre grad drabbar kvinnor än män.

– Femtio av våra sextio patienter som är sjukskrivna på grund av någon form av psykisk ohälsa är kvinnor . De är högpresterande överallt. På jobbet och hemma. En stor del av arbetet vi gör med dem är att arbeta med tidsuppfattning. Sömn finns inte på deras schema, säger Louise Karlsson.

Stress bakom drygt var fjärde långtidssjukskrivning

Den sista december 2017 var 28 procent av alla sjukskrivningar som var längre än 60 dagar i Gnesta kopplade till långvarig stress. Motsvarande siffra i Trosa var 26 procent och i Eskilstuna 15 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om