Verksamhetschefen Charlotta Påhlman Lind ser många fördelar med renoveringen och utökningen av lokalerna som blivit tillgängliga efter att Folktandvården minskade sitt lokalbehov.
‒Det gav oss en möjlighet att utvidga, nu har vi två mottagningsrum och ett väntrum som går att använda för spädbarnsmassagage och för föräldragrupper. Det handlar inte så mycket om fler kvadratmeter men nu får vi en egen ingång och vi kan sköta de friska barnen vid sidan av de som kommer för att de är sjuka, säger hon.
Att hålla sjukvård separat från friskvård och minska risken för att barnen skulle smittas vid ett besök på vårdcentralen ser Charlotta Påhlman Lind som den största vinningen.
‒Ja det tycker jag och det är väsentligt för föräldrarna. Det blir dessutom en samlingspunkt där man sitter med föräldrar i samma sits och kan mötas och skapa band som man inte gjort på andra sätt.
I snitt föds det 35 barn per år i Malmköpingstrakten och 254 barn är inskrivna på vårdcentralen. Här är de upp till sexårsåldern då skolhälsovården tar vid, men om barnen blir sjuka går de fortsatt till vårdcentralen.
‒Vi är nästan Sörmlands minsta vårdcentral, det är en stor fördel i att vi känner befolkningen och vi är glada över att i stor utsträckning kunna möta dem individuellt, säger Påhlman Lind.
Annica Fredriksson Sjöstrand är distriktssköterska på Malmköpings vårdcentral sedan två år tillbaka.
‒Det är jätteroligt (med de nya lokalerna). Tidigare har vi varit med de äldre och sjuka och lite intryckta, nu blir en egen del för barnen. Jag tror det uppskattas av föräldrarna och blir bättre för alla, säger hon som också gläds åt den nya mötesplatsen för föräldrar.
4 600 personer är listade på vårdcentralen som har totat 28 anställda varav en del halvtidstjänster. Landstingets vårdcentraler av normalstorlek har cirka 10 000 inskrivna.