Sjukvårdskris inför valet 2018: "Stod det sex sjuksköterskor här skulle vi anställa direkt"

Fjorton sjuksköterskor till kirurgen, över tio till akutmottagningarna, läkare till vårdcentraler, personal till psykiatrin, vårdcentralerna och operation. Så ser personalbristen ut inom sjukvården. – Stod det sex sjuksköterskor här utanför skulle vi anställa direkt, säger Raija Ringberger, vårdenhetschef på akutmottagningen vid Nyköpings lasarett.

Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.

Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.

Foto:

Övrigt2018-04-25 04:05

Sjukvården befinner sig sedan flera år tillbaka i en svår situation. Olika lösningar med gratis besök till vårdcentralerna, mer vård i hemmet, lättakuter på vårdcentraler, kliniker som blivit ansvariga för vårdplatser, rekryteringsspecialister, vidareutbildning med full lön och framtidens vårdavdelningar tycks inte få önskad effekt.

Sjukhusen i Sörmland har fortfarande stora bekymmer med att hålla tillräckligt många vårdplatser öppna. Anledningen till det är bristen på personal.

Och trots att landstinget i dag (årsredovisningen 2017) har fler anställda sjuksköterskor (62 stycken fler) jämfört med året innan så räcker inte det.

Dessutom har sjukskrivningarna minskat, 0,3 procentenheter. Och fler rekommenderar sin arbetsplats, 89 procent, enligt medarbetarenkäten.

Så frågan är om vårdpersonalen arbetar på avdelningarna och akutmottagningarna eller om den arbetar med annat?

Bristen på vårdplatser påverkar i sin tur patienterna. Väntetiderna på akutmottagningarna blir längre. 15 procent av patienterna uppgav att de väntade fyra timmar eller längre på akutmottagningen, bara tre landsting hade en högre andel som väntat så länge.

Samtidigt får fler vänta på operation.

Allt hänger ihop: personalbrist – ont om vårdplatser – längre väntetider.

[fakta nr="1"]

Till årsskiftet ska landstinget vara oberoende av hyrpersonal, som i fjol kostade en kvarts miljard.

Akutmottagningen på Mälarsjukhuset behöver fler sjuksköterskor.

– Om vi ser till sommaren och semestrarna behöver vi åtta till, säger Anna Bonnevie, verksamhetschef.

På akutmottagningen vid Nyköpings lasarett behövs minst fyra sjuksköterskor.

– Vi har svårt att hitta sjuksköterskor som är intresserade av att jobba på akutmottagningen, säger Raija Ringberger, som säger att de inte kommer att vara oberoende av hyrpersonal till årsskiftet.

På Kullbergska sjukhuset i Katrineholm används ingen hyrpersonal. Man tar in pensionärer, timanställda och får hjälp av bland annat ambulanspersonal.

200 lediga tjänster att söka

Uppemot 200 lediga tjänster finns inom landstinget. Här är några exempel där det under vintern/våren och sommaren har varit eller är brist på personal:

Kvinnokliniken Mälarsjukhuset har personalbrist (flera sjukskrivningar, sex sjuksköterskor som påbörjat barnmorskeutbildning "Verksamheten kommer inte att kunna bedrivas utan personal").

Radiologen Mälarsjukhuset-Kullbergska är underbemannade på läkarsidan ("Det går inte att bemanna jourlinjer, akutröntgen... därmed skulle köerna växa").

Akutkliniken på Mälarsjukhuset är underbemannad, behövs 3-5 personer ("Akutmottagningen saknar i dagsläget drygt tio sjuksköterskor").

Kirurgen Nyköpings lasarett minst fyra heltidstjänster ("Vi har inte sjuksköterskor för att klara bemanningen. Patienterna kommer ej få slutenvård på grund av neddragning av vårdplatser").

Kirurgiska vårdavdelningen på Mälarsjukhuset, behov: 10 tjänster ("Då inflödet av kirurgpatienter är mycket stort och det saknas vårdplatser behöver vi fortsättningsvis under tid bemanna med hyrsjuksköterskor för att kunna ha så många platser som möjligt öppet").

• 1-2 operationssjuksköterskor till Kullbergska sjukhuset ("Vi har inte haft några sökande på annons som legat ute").

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!