När det gäller den åtta meter långa motorbåten som lagts till vid en brygga i Mälby har både räddningstjänsten, kustbevakningen och Eskilstuna kommun blivit inkopplade.
Räddningstjänsten i Eskilstuna fick larm om båten, som då hade börjat ta in vatten, i mellandagarna och ryckte ut för att i förebyggande syfte lägga en läns kring båten.
Det här var en åtgärd för kustbevakningens räkning eftersom Mälaren är ett statligt vatten.
Men åtgärden visar sig i dag ganska verkningslös eftersom det i dag går att se ett visst skimmer på vattenytan vid badbordssidans akter. Ett tydligt tecken på att någon sorts bränsle läckt ut i vattnet.
– Jag tror att stormen kan ha ställt till det för oss. Men så vitt jag kan bedöma finns här inget läckage av tjockolja, säger styrkechefen Sverker Sköld vid räddningstjänsten i Eskilstuna.
I dag är det bara den översta delen av styrhytten som sticker upp i isen. Om det ska tolkas som att hon redan står på botten är osäkert, isbildningen håller med all säkerhet båten kvar i denna position.
Vår bedömning är att det är ett växande problem att båtar dumpas på det här sättet.
Sverker Sköld, styrkechef, Räddningstjänsten.
En bärgning i dag blir dock så mycket mer komplicerad än om den skett i god tid innan vattnet började frysa till. Nu måste man både lyfta och pumpa undan allt vatten som den tagit in på en och samma gång.
Från räddningstjänstens sida tolkar man förfarandet som att ägaren helt enkelt inte haft råd att lyfta upp båten och parkera den i en torrdocka över vintern.
– Vår bedömning är att det är ett växande problem att båtar dumpas på det här sättet, fortsätter Sverker Sköld.
Det finns flera exempel på detta. För ett litet tag sedan avslutades ärendet med en fiskarbåt som helt sonika bogserades bort från den plats där den sjunkit vid Torshällaåns mynning efter att den övergivits.
Frågan vems ansvar det är att få bort båten besvarar Sverker Sköld med ett enkelt:
– Det är förstås ägarens ansvar.
Och om man inte får fatt i henne eller honom?
– Då måste det vara kustbevakningen eftersom Mälaren tillhör staten.
Men på kustbevakningen svarar Carolina Malmquist, som är ledningscentralsoperatör att det inte faller under hennes ansvar:
– För det första är det ett ägaransvar, men om man inte når ägaren så hade det krävts en kommersiell båt för att det skulle vara vårt ansvar.
Nu handlar det om en fritidsbåt?
– Och då är det polisens ärende.
– Allt vi gör från kustbevakningens sida är att vi bistår med hjälp för att skydda miljön, och det har vi gjort. Vi tillkallade hjälp från räddningstjänsten.
Polisen å sin sida anser inte att det är en polisiär sak per automatik:
– Nej, det kan jag inte tänka mig. Om vi inte får in en brottsanmälan från exempelvis de som äger bryggan så finns det inget brott att utreda, säger Monica Bergström, polisens presstalesperson i region Öst.
Den som vet vem som äger bryggan är miljöinspektör Rosalie Mastola på miljökontoret i Eskilstuna:
– Det är Sommarbostadsföreningen Mälbynäs som äger bryggan och det är samma förening som äger småbåtshamnen och badet, säger hon.
Men något ansvar från kommunens sida finns inte.
– Vi ser på det här ärendet ur miljösynpunkt och försöker minimera utsläppen. Men vem som får bärga båten om vi inte får tag i ägaren, det vet inte jag.