Skapa din egen midsommaräng – hemma på middagsbordet

Regnet hänger i luften och temperaturen är som en vårdag i april – med andra ord en typisk midsommarafton i Mellansverige. Men även om det regnar kan kvällens middag kännas mysig och somrig. Systrarna Karin och Maria Larsson vet hur man gör för att få fram den rätta midsommarkänslan.

Många gröna växter, midsommarstång på bordet och blomsterkransar i taket. Maria och Karin Larsson, som har butiker i Retuna, tipsar om hur man får midsommarkänsla även om lunchen eller kvällens middag blir inomhus.

Många gröna växter, midsommarstång på bordet och blomsterkransar i taket. Maria och Karin Larsson, som har butiker i Retuna, tipsar om hur man får midsommarkänsla även om lunchen eller kvällens middag blir inomhus.

Foto:

Övrigt2018-06-20 20:05

Retuna är ju inte den första platsen i Eskilstuna som vi tänker på när midsommarreportage ska göras, men här finns systrarnas två butiker, Ecoflor och Ecohome – en bra kombination av blommor och prylar.

Karin och Maria har tillsammans förberett ett bord som de dukat och dekorerat med en egentillverkad midsommarstång och kransar som hänger över bordet. Runt bordet står flera gröna och blommande växter. Känslan är sommar, även om vi är inne i en butik med återvunna prylar.

– Firar man midsommar inomhus, på en altan under tak eller på balkongen – försök att få in så mycket grönska som det går. Samla ihop alla växter du har och ställ dem i närheten av bordet, säger Maria.

Det somriga och gröna på bordet är en midsommarstång som systrarna tillverkat av två pinnar och sedan klätt med vass, eucalyptus och pistage som grund och dekorerat med hållbara blommor som santini och rosor.

– Om man inte hinner eller har möjlighet att köpa växter utan plockar egna bör man göra det så sent som möjligt före middagen. Plockar man på förmiddagen kan man lägga det gröna i en platspåse, duscha lite i påsen och lägga i kylskåpet. Blommorna kan man däremot ställa på ett svalt ställe i en vas med vatten tills det blir dags att duka, säger Karin.

Ovanför bordet hänger två blomsterkransar gjorda av ståltrådsgalgar, såna som man får på kemtvätten. De är lätta att forma till en rund ring. Men låt kroken längst upp bli kvar, den är perfekt att hänga i ett snöre från taket.

– När det gäller dukningen tycker jag att man ska göra den gammeldags och klassisk. Plocka fram mormors porslin som står undanställt i skåpet. Gammalt porslin är ofta dekorerat med blommor och känns romantiskt. Ärvda kökshanddukar blir jättefina som servetter och en spetsduk skapar myskänsla och gör det extra hemtrevligt, tipsar Maria.

För att få en sommaräng på bordet tycker tjejerna att man ska ta fram alla små vaser man har hemma och fylla med midsommarblomster.

– Ta fram allt som finns, när man komprimerar många saker på ett ställe blir det en snygg helhet. Och det behöver inte matcha, midsommar är förlåtande när gäller färger. Alla färger går att använda samtidigt, fega inte, våga i stället! säger Maria.

Midsommarstången som Karin och Maria har på bordet är ganska stor, vill man ha en mindre funkar blomsterpinnar bra att göra ett kors av.

– I stället för blomstertråd går det lika bra att använda sig av garn eller ett snyggt band när man binder fast det gröna. Man ska tvinna gräset lite innan man lindar på det på pinnarna eller galgen, förklarar Karin.

Hur ska ni fira midsommar? Gör ni ett sånt här fint bord då också?

– Jag ska vara ledig på midsommarafton för första gången på många år. Maria och jag firar ute på landet hos våra föräldrar som bor i Ärla. Och ja, vi kommer nog att göra ett fint midsommarbord men det blir nog ett lugnt firande utan dans kring stången, säger Karin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om