Landsbygdsskolornas framtid är en fråga som vid flera tillfällen har dykt upp, i diskussioner om den pågående skolstrukturutredningen.
Ulf Andersson Eckardt var en av Lännaföräldrarna som var engagerad förra gången. I maj 2015 beslutades att skolan skulle få vara kvar som en F–3-skola. Sedan dess har skolan tappat flera elever, till att numera bestå av inte mer än 21 barn i de olika årskurserna.
‒I dag är det inte längre ekonomiskt försvarbart att bedriva landsbygdsskolorna, anser han.
Hans känsla är det hela tiden varit kommunens mening att lägga ner Lännaskolan helt.
‒Redan vid det förra beslutet såg vi skolornas framtid. Lägg därtill utbildningschefens uttalande om att en ekonomisk hållbar skolenhet har 350 elever på en rektorstjänst. Landsbygdsskolorna har inte 350 elever ens om de slogs ihop, säger Ulf Andersson Eckardt.
Roger Steen, som representerar föräldragruppen Fogdö skolas vänner, konstaterar att den nu pågående skolstrukturutredningen inte handlar specifikt om landsbygdsskolorna – utan om hela Strängnäs kommuns grundskoleorganisation.
‒Men det finns alltid en oro, så klart, att det ska finnas någon som vill framställa landsbygdsskolorna som dyra och att ekonomin är viktigare än att personal och barn har det bra, säger han.
Han var med på föräldramötet nyligen, där skolans rektor informerade om utredningen.
‒Den presenterades på ett bra sätt och vi fick chans att sitta ner och skriva ner vad vi tycker är viktigt för kommunens skolor, en trygg miljö exempelvis. Det kom fram mycket bra som vi hoppas ska få ta plats i utredningen, säger Roger Steen.
En annan Fogdöförälder som tidningen pratat med är mer pessimistisk, och säger att det känns som att kommunen tassar runt frågan som katten kring het gröt. Ytterligare en annan är mer optimistisk och lyfter positiva trender:
‒Fogdö skola har en högre måluppfyllelse än många större skolor, säger Magnus Wallin och menar att de mindre klasstorlekarna och utomhusmiljön skapar bättre förutsättningar för lärande, trygghet och gemenskap.
‒Dessutom har barnkullarna på förskolan vuxit. Att det finns skolor på landsbygden är av stor vikt för att landsbygden ska leva, säger han.