Kerstin och Thomas Björklund från Warbro Kvarn, har ägnat sig åt att vara nyskapande inom spannmål, med bland annat lokalt odlat dinkel och nakenhavre. Nu har de expanderat verksamheten ytterligare, till Sköldinges mikrobryggares stora glädje. Inom ett par veckor kommer mälteriet vara i gång och lokalt producerad malt kommer att säljas runt om i riket.
– Vi ville ha ett andra ben att stå på och att det blev just malt beror främst på att våra bryggande vänner uppmuntrat oss till det under en lång tid. Vi kommer att ha ett unikt utbud, med ekologisk malt av olika sädesslag. Sen kommer ju den närproducerade ölen verkligen att bli närproducerad för dem som brygger här, säger VD:n Kerstin Björklund.
I Sverige finns det i nuläget en stor maltleverantör och inga små, vilket gör Warbro Kvarns mälteri till den enda, småskaliga leverantören.
På plats under invigningen av mälteriet finns flera av Sköldinges bryggarentusiaster på plats och minglar, bjuder på öl och gläds. En av dem är Christer Johansson, som har hemmabryggeriet Sollids bryggeri.
– Det är en jätterolig och kreativ hobby vi har, och det är roligt att dela det med andra så här lokalt. Sen att vi nu får möjligheten att köpa lokalt malt är jätteroligt. Vi hoppas på att de också ska börja odla humle, säger han och skrattar.
Någon humleodling är dock inte planerad, men det finns redan expansionsplaner på mälteriet, som kommer att kunna producera 250 ton malt det första året. Målsättningen är att kunna utöka verksamheten så att produktionen ska uppgå till 750 ton malt per år.
Rolf Lydahl, delägare i Warbro Kvarn och ekonom, är väldigt nöjd med den nya satsningen.
– Idag är det roligt att se att så många är här och är intresserade. Detta kommer att vara helt unikt i Sverige, vilket känns kul, berättar han.
Landshövdingen Liselott Hagberg var på plats och klippte bandet till mälteriet.
– Ni har visat ett gott föredöme, mod och en tro på er själva när det kommer till entreprenörskapet, och titta så bra det har gått. Det är väldigt roligt att se lokala lantbrukare satsa och lyckas, och det ska definitivt uppmuntras, sa hon innan bandet föll mot golvet och det riktiga firandet kunde börja.
Det bjöds under eftermiddagen på musik, tal, pretzels, tysk korv och givetvis flera olika sorters närproducerad öl.