"Skolkartan i Strängnäs ritas om"

Hur kommer kommunens grundskoleelever att fördela sig till hösten? Roggeskolan och Karlavagnen ökar intaget, medan landsbygdsskolorna minskar.
- Det finns en oro i kommunen som stör föräldrarna och det märker vi som friskola av. Det är ett positivt problem för oss förstås, säger Carina Eriksson, skoladministratör på Karlavagnen.

Övrigt2013-04-29 13:50

Skolvalet har gjort att Strängnäs grundskola är i stor förändring. Friskolorna märker en ökad efterfrågan, medan elevantalet på exempelvis Vasaskolan och landsbygdsskolorna minskar.

- Man kan se är att skolkartan i Strängnäs kommun håller på att ritas om. Rogge har en nyetablering och Karlavagnen utökas. Sedan är det förändringar på skolenheterna i Finninge, Paulinska, Karinslund och Tosterö, säger grundskolechef Andreas Gydingsgård.

Att skolvalet spelar in är det ingen tvekan om. Friskolor som Roggeskolan och Gripsholmsskolan har just nu ett stort elevtryck. Likaså Karlavagnen, inte minst vad gäller förskoleklassen.

- Vi skulle kunna ha starta minst en till klass, vi har mer än dubbelt så många sökande som det finns platser. Vi har bara 20 platser, säger Carina Eriksson.

I höst utökar Roggeskolan sin verksamhet med att ta in årskurs 4 och 5 vilket innebär 48 nya elever i varje årskurs. Dessutom har skolan sedan i höstas tillstånd att bedriva så kallad spetsutbildning på grundskolenivå. De är en av landets åtta skolor som beviljats sådant tillstånd.

- Vi kommer att utöka med ett antal elever efter varje år. Från och med nu då fler nationella prov införs och betyg i årskurs 6 har vi beslutat att ta in årskurs 4 och 5, det finns en stor efterfrågan från föräldrar i området. Ändringen gör vi för att få längre tid att arbeta med våra elever för att nå högre resultat. Då regering och riksdag ändrar lagar, då ändrar vi också vårt intag, det är en stor förändring för alla Sveriges skolor, säger Anna-Lena Andersson, rektor och vd, Roggeskolan.

Andreas Gydingsgård ser nya sökströmmar i kommunen, men vill inte prata om några skillnader mellan de kommunala skolorna och friskolorna i kommunen.

Vad säger du om friskolornas förklaring att oron i kommunen gör att de får så många sökande just nu?

- Det är en analys som får stå för dem, för de föräldrar jag träffar i samband med skolvalet är det allra mest centrala att hitta en skola som man tror är bra för sitt barn, både kunskapsmässigt och socialt. De föräldrar jag möter är mycket engagerade och angelägna om att det ska bli bra för sina barn, oavsett vilken skola de väljer. För Strängnäs kommun som huvudman är det viktigt att erbjuda trygga och framgångsrika skolor, säger Andreas Gydingsgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om