Skolnedläggningar att vänta redan till hösten

Utbildningskontoret har nu fått i uppdrag att verkställa förslag två i skolstrukturutredningen – trots att kommunfullmäktiges beslut inte har vunnit laga kraft.

Maria Antropowa Ehrnfelt (M), här fotograferad på kommunfullmäktiges sammanträde på måndagen, är ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

Maria Antropowa Ehrnfelt (M), här fotograferad på kommunfullmäktiges sammanträde på måndagen, är ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

Foto:

Övrigt2018-01-04 18:41

‒Det spelar ingen roll. Under de tre veckorna som fullmäktiges beslut kan överklagas så kommer det inte att hända fysiska grejer som inte går att återställa. nålades fast på den digitala anslagstavlan på tisdagen. Om ingen överklagar, anses beslutet ha vunnit laga kraft den 21 mars. Men det är troligt att beslutet överklagas, vilket gör att laga kraft-datumet lär skjutas upp. Att ändå börja verkställa beslutet strider inte mot lagen, enligt kommunens chefsjurist Ulf Broström.

‒Man får verkställa ett beslut innan det har vunnit laga kraft, om det inte finns särskilda skäl som talar emot det. Det kan till exempel vara om det är svårt att återställa det. Att verkställa det här beslutet innebär inte att man stänger skolorna i morgon, säger han.

[fakta nr="1"]

Enligt uppgift till tidningen ska ett planerat överklagande handla om vad som beskrivs som ett formaliafel i ärendets beredning, då socialnämnden inte har fått yttra sig om lokalfrågan. När Paulinska skolan ska ta över elever från Karinslundsskolan, kommer lokaler i skolbyggnadens bottenvåning som i dag används av hemtjänsten tas i bruk. Men Ulf Broström tror inte att ett sådant överklagande kommer att nå framgång.

‒Det handlar inte om socialnämndens ansvar. Det hade varit annorlunda om man ville flytta en ansvarsbit från socialnämnden till barn- och utbildningsnämnden. Men lokalfrågor är mer praktiska. Om det bara är förvaltningen som berörs är det inte en nämndfråga och då behövs inget yttrande, säger han.

Barnen kommer att kunna gå på Fogdö skola i kommunal regi till hösten 2019.

Maria Antropowa Ehrnfelt (M)

På nämndens möte på tisdagskvällen var det flera oppositionspartier som ville skjuta upp beslutet, bland annat med hänvisning till att verkställandet bör ske först när beslutet vunnit laga kraft. Sverigedemokraterna ville att ärendet skulle bordläggas. Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna lämnade in ett gemensamt yrkande om återremiss, som fick stöd även från Centerpartiet. Kvartetten vill invänta även resultatet av den kommande folkomröstningen angående skolfrågan samt Skolinspektionens beslut efter att en friskoleansökan har lämnats in från Fogdöhåll.

Vare sig återremiss eller bordläggning gick igenom – men nämndens ordförande, Maria Antropowa Ehrnfelt (M), levererade ett besked gällande friskoleansökan från Vårfruberga utbildning. Om den godkänns, ska bolaget starta sin verksamhet från höstterminen 2019. Och till dess kommer Fogdö skola att få finnas kvar, lyder löftet från moderaten.

‒Tanken är att barnen inte ska behöva byta skola utan de kommer att kunna gå på Fogdö skola i kommunal regi till hösten 2019. Vi har haft en dialog med Fogdö under hela den här processen och vi har någon form av muntlig överenskommelse om att vi inte kommer att sätta några käppar i hjulen för dem eller förstöra för dem. Jag har haft ett sådant samtal med dem senast i dag, sa hon under sammanträdet.

Gäller det även om det blir ett avslag?

‒Det är min tanke, då jag antar att det tar tid innan vi får det slutliga beslutet. Skolvalet inför höstterminen 2018 kommer då vara klart, och omflytt och nedläggning kräver viss förberedelse och tid.

[fakta nr="2"]

Utöver Fogdö skola är det Lännaskolan, Härads skola och Tosteröskolan som ska läggas ner helt och hållet. Stallarholmsskolan och Karinslundsskolan ska göras om till F–6-skolor. Nedläggningarna och omgörningarna ska vara helt genomförda inför höstterminen 2019. "I barn- och utbildningsnämndens uppdrag till förvaltningen ligger däremot att inte avvakta genomförandet i de avseenden som det är möjligt och lämpligt redan inför höstterminen 2018", står det i beslutsunderlaget.

Komplettering i den nya kommunallagen

I 1991 års kommunallag lyder kapitel 10 § 14a så här: "Ett beslut som kan överklagas enligt bestämmelserna i detta kapitel får verkställas innan det har vunnit laga kraft om inte särskilda skäl talar emot det."

I den nya kommunallagen, som trädde i kraft den 1 januari 2018, finns motsvarande paragraf i kapitel 13. Första meningen är snarlik den ovan. Därefter lyder lagen: "Vid bedömningen ska särskild hänsyn tas till om verkställigheten av beslutet kommer att kunna rättas."

Källa: riksdagen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!