Skolor oroade över det eskalerande våldet: "Fåtal individer som skapar problem"

Flera skolor i Eskilstuna är oroade över det eskalerande våldet, olika grupperingar och narkotikahandel som sker i det öppna. På tisdagen mötte flera skolrektorer bland annat polisen och kommunen för att tillsammans diskutera hur tryggheten och samarbetet kan förbättras.

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande, var en av många deltagare i mötet.

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande, var en av många deltagare i mötet.

Foto:

Övrigt2018-11-29 04:05

Mathias Haag, rektor vid Internationella Engelska Skolan (IES) och initiativtagare till mötet, var efteråt positiv och hoppas att det är ett första steg till en förbättring av situationen i området. Han vill se ett starkare samarbete och dialog med kommun, polis och socialtjänst, som han upplever har överlåtit ett för stort ansvar till skolan. Vid IES skola i Fröslunda går elever mellan årskurs sex och nio.

Haag berättar om uppkomna hotfulla situationer kring skolområdet och om hur de ringt polisen – men då fått veta att de varit upptagna vid en annan skola. Enligt uppgift till honom, har polisen som målsättning att gruppen som arbetar mot ungdomsvåld, ska vara åtta stycken poliser – men där finns det i dag bara två.

– Jag tycker att vi som skolor ska få fokusera på vårt uppdrag för just nu känns det som att vi får upprätthålla någon form av samhällsordning. Samhället måste ta sin del av ansvaret så tar jag skolans ansvar som rektor, säger han.

Vi kan få höra om allt de sett som hänt på fritiden i olika gäng där det kan röra sig om droghandel, grupperingar, hotbilder och vem som gör vad.

Mathias Haag, rektor vid Internationella Engelska Skolan

Han talar också om olika signaler från elever om saker de ser som händer utanför skoltid.

– Vi kan få höra om allt de sett som hänt på fritiden i olika gäng där det kan röra sig om droghandel, grupperingar, hotbilder och vem som gör vad. Att det finns en hotbild mellan olika grupper av barn.

Skolan har gjort både polisanmälningar och anmälningar till socialtjänst, men dessa leder ofta inte någonstans, då brott inte går att styrka eller att vårdnadshavare inte sällan nekar till hjälp.

– Vi får svaret att anmälan är nedlagd och då tappar barnen lite förtroende för oss eftersom att de kommer till oss men inget händer. Då fortsätter det bara eftersom att det upplevs som accepterat. Nu känner vi att vi måste ta ett krafttag tillsammans och skapa någon handlingsplan för vem som gör vad och hur och när, säger Haag.

Deltagare vid mötet – vars datum bestämdes två dagar efter dödsskjutningen i Nyfors – var bland annat kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S), Jari Puustinen (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Göran Gredfors (M), ordförande i socialnämnden, Eva Königsson, förvaltningschef i kultur– och fritidsförvaltningen, Mehmed Hasanbegovic, socialchef och kommunpolisen Thomas Bergquist. Även rektorerna från S:t Eskils gymnasium, Fristadsskolan, Stålforsskolan och Björktorpsskolan samt IES vice vd Jörgen Stenquist fanns på plats, tillrest från Stockholm.

Nästa möte är planerat till januari efter årsskiftet, och innan dess konstaterar han att ett antal interna samt politiska beslut ska tas. Vilka beslut det handlar om kan han inte gå in på, men säger att skolan är beredd att gå in med både finansiella medel och riktade resurser för att öka tryggheten i området.

– Alla rektorer som var här säger att eleverna ändå upplever att skolan är en trygg miljö. Konkret kan man säga att det är ett fåtal individer som skapar problem.

Knarket är det som driver människor till det här våldet. Vi måste fundera på hur man dödar de här platserna där det sker.

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande

Jimmy Jansson (S) menar också att det handlar om ett tiotal personer som står för de största bekymren i stadsdelen och att bruket och försäljningen av narkotika är själva grundproblemet. För att förebygga problemen som narkotikan medför, poängterar han att många delar av samhället gemensamt måste arbeta tillsammans, och att det ena inte utesluter det andra.

– Knarket är det som driver människor till det här våldet. Vi måste fundera på hur man dödar de här platserna där det sker. Dels genom att titta på kameraövervakning, dels att polisen lagför och griper de här personerna, säger han.

Han vill också se ett kraftigt ökat förebyggande arbete på individnivå där socialtjänsten kliver in i ett tidigare skede när yngre personer far illa i destruktiva familjemiljöer.

– Det vi vill se är en tydlig organisationsstruktur för hur man jobbar runt individer, deras familjer och sociala nätverk. Att man kan gå in i varje enskilt fall och se till att de här personerna inte ställer till mer problem, säger Jansson.

TYCK TILL

• Situationen i skolorna debatteras flitigt på Eskilstuna-Kurirens facebooksida. Har du tankar och fundering kring lösningar på problemen? Följ med i diskussionerna i kommentarsfälten:

[custom-embed script="PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL3Bvc3QucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGZXNraWxzdHVuYWt1cmlyZW4lMkZwb3N0cyUyRjEwMTU1NjExNzQwMTQ3NDQzJndpZHRoPTEwMCUiIHdpZHRoPSIxMDAlIiBoZWlnaHQ9IjU0OSIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lO292ZXJmbG93OmhpZGRlbiIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93VHJhbnNwYXJlbmN5PSJ0cnVlIiBhbGxvdz0iZW5jcnlwdGVkLW1lZGlhIj48L2lmcmFtZT4="]

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om