Skolorna i Hållsta och Hällberga blir kvar

Skolorna i Hällberga och Hållsta blir kvar.
Hammargärdets högstadium läggs ner på sikt. De som går där i dag får dock gå klart.
Lokalutredningarna ska börja om till hösten. Klockan 13.00 på torsdagen höll majoriteten en presskonferens om hur kommunen vill organisera den kommunala skolan.
Ekuriren.se fanns på plats och direktrapporterade.

Övrigt2009-05-14 12:05

På presskonferensen säger nu Johan Nilsson, (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden att en anledning till att nedläggningarna av Hållsta och Hällberga skolor inte blir av är att de mindre barnen ska ha nära till skolan.

– Vi tycker det är viktigt att barn i de lägre åldrarna har nära till sin skola och det måste få kosta, säger Johan Nilsson.

– Det engagemang som visats i den här frågan måste vi kanalisera på något sätt. Vi har en skyldigthet att tillmöteesgå föräldrar och elever och se hur vi bättre kan tillgodose deras intressen, säger Johan Nilsson vidare om varför man nu väljer att skjuta upp lokalutredningen om Eskilstunas skolor till hösten.

– Det finns anledning för politikerna att vara självkritiska och se den uppkomna situationen som ett sätt att bättre profilera sig gentemot friskolorna, fortsätter han.

Efter förmiddagens möte i barn- och utbildningsnämnden gav Magnus Johansson (MP) den första rapporten från sammanträdet. Där stod det klart att skolorna i Hällberga och Hållsta slipper nedläggning till hösten.

Men Magnus Johansson kritiserar nu sättet som ärendet har skötts på.

- Det här har man skött väldigt dåligt. Varför stressade man fram utredningen innan sommaren när man sedan inte vågar fatta ett beslut. Det här har bara rivit upp känslor i onödan.

Johan Nilsson (S) vill inte kommentera alliansens förslag om att lägga ner Fröslundaskolan och han kan inte heller ge ett entydigt svar på om Miljöpartiets förslag att göra om Hållsta och Hällberga till kommunala friskolor kommer att förverkligas. Förslaget avslogs av nämnden och ska utredas vidare och definitionen av vad som menas med kommunal friskola måste  klarläggas.

Rolf Brunell, chef för barn- och utbildningsförvaltningen och Johan Nilsson menar att det är oklart vad begreppet kommunal friskola verkligen betyder. Rolf Brunell säger att det viktiga är att få ett engagemang i närsamhället.

– Vi måste fråga föräldrarna vad de vill och se till att skapa det tillsammans med lärarna, det viktiga är inte formen, kalla det kommunal friskola eller vad du vill, säger Rolf Brunell.

Anledningen till att skolnedläggningar över huvud taget diskuteras är att skolan och förskolan måste spara 72 miljoner under  2009/2010 och för 2010 saknas 18 miljoner. De kommunala skolorna i Eskilstuna har runt 800 platser för mycket efter att elever har gått över till friskolor. Därför inriktar sig höstens utredning på att se över hur kostnaderna för lokaler kan minskas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!